Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 kuchniajogi@interia.pl

Jak długo gotować fasolę?

Jeśli bardzo nam się spieszy z gotowaniem dahlu, możemy dodać do gotowania trochę sody, która zmiękcza wodę i przyspiesza mięknięcie ziaren. Jednak w miarę możliwości lepiej większe nasiona strączkowe namoczyć przez noc – koniecznie w ilości wody co najmniej trzy razy przekraczającą ilość ziarna. Jeśli wody będzie za mało, górna warstwa wyłoni się z wody i pozostanie nienamoczona.

Poniżej czasy gotowania suchych nasion strączkowych i wskazówki odnośnie namaczania.

FASOLA – CZY NAMACZAĆ? – CZAS GOTOWANIAzolty mung dahl
biała fasola – tak – 30 minut
ciecierzyca – tak – 40 minut
czerwona fasola Kidney – tak – 30 minut
czerwona soczewica – nie – 20 minut
groch w połówkach – nie – 40 minut
zielona soczewica – nie – 40 minut
zielony mung dal – tak – 40 minut
żółty mung dal (połówki) – nie – 20 minut