Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 kuchniajogi@interia.pl

Kurkuma nie tylko w kuchni

Kurkurkuma pieprz imbirkuma (inaczej turmerik) jest ziołem stosowanym w ajurwedzie  i kuchni indyjskiej od tysięcy lat. Dziś zalicza się kurkumę do tzw. super pokarmów (superfoods) ze względu na liczne i silne właściwości prozdrowotne.
Kurkuma posiada jednocześnie smak gorzki, ostry i cierpki.
Jest ponadto:
Pomocna przy cukrzycy i wspiera trawienie.
Ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, w ogóle antyseptyczne. Może być aplikowana na małe skaleczenia (pomaga w krzepnięciu krwi, zapobiega infekcjom, leczy skórę).
Zmniejsza ból i opuchnięcia.
Jest to zioło rozgrzewające.
Turmerik zmniejsza doshę (zasadę energetyczną) kapha oraz, jeśli jest spożywany w nadmiarze, zwiększa vata i pitta.

Mleko kurkumowe
Zdrowotne właściwości mleka (raczej takiego prosto od krowy, żywionej naturalną paszą i raczej nie dla wszystkich Europejczyków – przyp. Artur) współdziałają doskonale z przeciwzapalnymi właściwościami kurkumy. Oba produkty mają działanie antyoksydacyjne.
Picie mleka kurkumowego 2 razy dziennie przed posiłkami zmniejsza obrzęk, sztywność i ból stawów, jeśli są z nimi problemy.
Na skutek właściwości przeciwzapalnych kurkumy mleko kurkumowe zmniejsza ból gardła i łagodzi kaszel.

Przepisy
Mleko kurkumowe – przepis podstawowy

 Składniki:
1,3 cm świeżego tartego imbiru
½ łyżeczki suszonej sproszkowanej kurkumy, albo 2,5 cm świeżej
1 filiżanka pełnego mleka
½ szklanki filtrowanej wody
1 łyżka miodu raw (surowego), albo do smaku

 Przygotowanie:
Umieść wszystkie składniki poza miodem w garnku i gotuj na małym ogniu 20 min. Potem pozostaw na 15 min. Jeśli mleko ostygnie zupełnie, ogrzej ponownie i dodaj miód.
(www.livebrightandhealthy.com)

Mleko kurkumowe na noc (na sen)

Użyj przepisu podstawowego i dodaj pół łyżeczki gałki muszkatołowej. Gałka muszkatołowa ułatwia spanie.

Mleko kurkumowe – przepis na ból gardła

 Składniki:
½ łyżeczki suszonej sproszkowanej kurkumy
1 łyżeczka tartego imbiru
¼ kubka wody
mleko pełne

Przygotowanie:
Dopełnij kubek z wodą mlekiem i podgrzej całość parę minut,  aż mleko prawie się zagotuje.
Jeśli chcesz dodać ziarenka pieprzu (uważa się, że pieprz poprawia absorpcję składników z kurkumy) możesz dodać je na początku. Inne aromaty można uzyskać przez dodanie szczypty świeżo mielonego kardamonu i szczypty szafranu – przed podgrzewaniem.

Mleko kurkumowe na kaszel

Składniki:
1 szklanki mleka
cukier do smaku
½ łyżeczki ajwain (czyt. adźwain; kminek koptyjski)
¼ łyżeczki sproszkowanej kurkumy

Przygotowanie:
Mleko i cukier podgrzej w garnku, aż cukier sie rozpuści. Odstaw na bok. Ajwain podpraż na patelni/w rondelku (najlepiej z nieprzywieralną powłoką) aż zbeżowieje. Do ajwainu dodaj ogrzane wcześniej mleko i dobrze zamieszaj i popijaj po łyku dopóki gorące. (www.turmericforhealth.com)

Najlepsze mleko kurkumowe

Składniki:
2 filiżanki świeżego pełnego mleka
½ łyżeczki sproszkowanej suszonej kurkumy
2-3 całe ziarenka pieprzu
2-3 strąki kardamonu – rozerwane / płaska łyżeczka mielonego
1,3 cm kłącza imbiru w plastrach
½ łyżeczki ghee (klarowanego masła; nie jeśli występuje katar/nadmiar śluzu)
szczypta szafranu – opcjonalnie
miód, lub cukier palmowy (jaggery) do smaku

Przygotowanie:
Ogrzej mleko z przyprawami 2-3 minuty – do momentu, kiedy mleko prawie wrze. Dosłodź do smaku, ostudzić aż będzie tylko ciepłe, przecedzić i podać z ghee (www.journeykitchen.com)

Miód kurkumowy

Składniki:
9 łyżeczek suszonej sproszkowanej kurkumy
½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu (zmiel drobno)
½ łyżeczki suszonego imbiru w proszku
miód

Przygotowanie:
Zmieszaj dokładnie kurkumę, imbir i pieprz. Dodawaj powoli płynny miód. Jeśli jest skrystalizowany, trzymaj naczynie z nim w mocno ciepłej wodzie aż stanie się płynny (Ayurveda nie poleca przetwarzania miodu na ogniu). Dodawaj miód do proszku mieszając, aż cały proszek się rozpuści i otrzymasz gęstą pastę. Objętość pasty będzie się zmieniać w zależności od zawartości wilgoci w miodzie, dlatego przechowuj ją w szczelnie zamkniętym naczyniu.

Mleko kurkumowe na wegańsko

Składniki:
1 szklanka mleka migdałowego, albo kokosowego
1/2 łyżeczki kurkumy
1,3cm świeżego imbiru w plastrach – obranego i cienko pokrojonego
szczypta pieprzu cayenne
1/2 – 1 łyżeczki melasy lub syropu z agawy
Opcjonalnie: cynamon, kardamon
Niewegańsko: łyżeczka ghee, miód zamiast melasy

Przygotowanie:
Delikatnie gotuj mleko. W kubku połącz pozostałe składniki. Wlej parę łyżeczek gorącego mleka do kubka i wymieszaj dokładnie. Dodaj pozostałe gorące mleko i dokładnie wymieszaj
Możesz wyłowić kawałki imbiru, albo zostawić je w kubku. (www.marksdailyapple.com)

Zewnętrzne użycie kurkumy

Pasta kurkumowa na łuszczycę

Kurkuma przyciąga uwagę zachodniej społeczności naukowej jako środek pomocny w leczeniu różnych dolegliwości, wliczając łuszczycę. Według czasopisma „Advances in Experimental Medicine and Biology” kurkumina (żółty barwnik nadający kurkumie kolor) jest aktywnym składnikiem odpowiedzialnym za hamowanie czynników wzrostu skóry odpowiedzialnych za powstawanie łuski łuszczycowej.
Jest też stosowana w środkach do mycia twarzy i maseczkach przeciwtrądzikowych.

Przepis na pastę kurkumową

Składniki:

¼ filiżanki sproszkowanej kurkumy
2 ½ filiżanki wody.

Przygotowanie:
Zmieszaj składniki w garnku i mieszając doprowadź do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu  mieszając, aż osiągnie gęstą miodową konsystencję. Jeżeli masa jest zbyt sucha podczas gotowania dodaj trochę wody. Po schłodzeniu przełóż zawartość do szczelnego pojemnika. Pasta może być przechowywana w lodówce do około miesiąca.

Używać nanosząc cienką warstwę na miejsca zajęte przez zmiany łuszczycowe – przed spaniem. Użyj na tyle dużo pasty, żeby nie widzieć pod nią skóry, ale nie tak dużo, żeby pasta odpadała. Zawiń kawałek gazy wokół miejsca aplikacji pasty, aby zatrzymać ją na miejscu. Zostaw na noc. Rano zdejmij gazę i zmyj pastę gorącą wodą.

Kurkuma trwale plami porowate powierzchnie – takie jak plastik i ubrania (można próbować usuwać wodą utlenioną na sucho). Na pewien czas barwi też białą skórę na żółty lub pomarańczowy kolor. Plamy na skórze powoli blakną znikając po kilku dniach.

Kurkumowy środek do mycia twarzy i maseczka w jednym

Indyjskie panny młode używały tego przepisu aby mieć piękny promienny kolor cery w dniu ślubu (zastanawiam się, czy na białej skórze efekt nie będzie zabawny – przyp. Artur). Nie musisz jednak iść do ołtarza, żeby skorzystać na tej maseczce. Nie tylko rozjaśnia skórę, ale pomaga przy trądziku i plamach starczych.

Kurkumowy środek do mycia twarzy i maseczka

 Składniki:
¼ łyżeczki sproszkowanej kurkumy
¼ łyżeczki neem (sproszkowane kłącza drzewa neem, antyseptyk dobrze wpływający szczególnie na tłustą skórę – przyp. Artur)
kilka kropli oleju kokosowego

 Przygotowanie:
Umieść sproszkowane składniki w małej misce i dobrze  wymieszaj. Umieść małą ilość na wnętrzu dłoni i dodawaj olej kokosowy po kropli do czasu aż uzyskasz pożądaną konsystencję.

 Użycie:
Nałóż pastę na twarz i szyję, zaczynając od czoła i przesuwając się w dół. Unikaj okolic oczu.
Do umycia twarzy stosuj pastę masując delikatnie przez 30 sekund (delikatnie, ponieważ pasta jest lekko ziarnista). Następnie spłukać chłodną wodą.
Jako maseczkę użyj pasty i pozostaw ja na twarzy do wyschnięcia – przez ok. 20 min. Potem zmyj twarz ciepłą wodą aby usunąć pastę, a następnie jeszcze raz chłodną wodą. Delikatnie wytrzyj twarz miękkim, czystym ręcznikiem.

Autorka tekstu zachęca do dzielenia się jej blogiem ze znajomymi i rodziną i dziękuje za lekturę. Aby dowiedzieć się więcej o Peggy Breeze – odwiedź www.thebalancedyogi.com

 

Źródło:

http://www.curejoy.com/content/ayurvedas-turmeric-mleka-skin-salve-face-wash/