Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 kuchniajogi@interia.pl

Michał Tombak – „Jak żyć długo i zdrowo”

tombak-jak zyc dlugo i zdrowo wys 300pxENERGIA SMAKÓW

W świecie produktów jest tylko 6 smaków. Od ich umiejętnego łączenia zależy co się wytworzy w naszym organiźmie: energia i zdrowie, czy choroby i zbędny tłuszcz.

Smak pożywienia

Spożywając produkty rzadko myślimy o tym, że pożywienie o różnych smakach różnie wpływa na nasz organizm. Smak pożywienia mówi o szczególnych właściwościach energii w nim zawartej. I język -jako organ smaku pozwala nam rozpoznać tę energię. Istnieje sześć podstawowych smaków: słodki, kwaśny, słony, gorzki, cierpki, ostry.
1. Słodki -wzmacnia siły w całym ciele, sprzyja zwiększeniu masy ciała, nadmiar słodkiego powoduje śluz, otłuszczenie, obniża zdolność organizmu do wytwarzania ciepła. Jeśli w jadłospisie człowieka znajduje się wiele produktów o słodkim smaku, to staje się on leniwy, obojętny, gruby.
2. Kwaśny -posiada działanie orzeźwiające, pobudza apetyt, sprzyja zatrzymywaniu płynów w organiźmie, wzmaga właściwości intelektualne, reguluje procesy trawienne organizmu. Nadmiar kwaśnego smaku pogarsza skład krwi, prowadzi do owrzodzeń, podrażnień skóry, zgagi. Jeśli w jadłospisie znajduje się dużo produktów kwaśnych, to człowiek staje się nadpobudliwy, rozdrażniony, wybuchowy.
3. Słony -posiada właściwości oczyszczające, usuwa pleśń, poprawia apetyt, ułatwia trawienie pokarmu, zatrzymuje płyny w organiźmie, powoduje usuwanie śluzu i soków żołądkowych. Starożytni Grecy po jedzeniu zawsze ssali kryształki soli i wypluwali tworzącą się słoną ślinę. Sól w tłumaczeniu oznacza „słońce”, ona za pośrednictwem swojego smaku „rozpala” w naszym organiźmie „ogień trawienny”, to znaczy stymuluje działanie wszystkich fermentów. Dostając się do krwi razem z sokiem żołądkowym, rozchodzi się po całym organiźmie rozpuszczając stare, chore komórki rakowe i chorobotwórcze, nie ruszając przy tym komórek zdrowych. Najnowsze badania wykazały, że w wieku do 1 roku w naszym organiźmie jest zaledwie 1% starych komórek, w wieku 10 lat – 7%, a w wieku 50 lat – 40%. Innymi słowy człowiek w wieku 50 lat żyje tylko w 60% swoich możliwości, to znaczy równo w takim stopniu, ile w jego organiźmie pozostało młodych komórek. Żeby zwiększyć ilość młodych, zdrowych komórek, a zmniejszyć liczbę starych i chorych należy spożywać naturalne produkty o słonym smaku.
Dlatego też zalecam po każdym posiłku wziąć na język 2- 3 kryształki soli, possać i wypluć ślinę.
4. Gorzki -poprawia apetyt i trawienie, ogrzewa ciało, stymuluje wydalanie płynów z organizmu, oczyszcza ciało, rozrzedza krew. Spożywanie gorzkich produktów sprzyja oczyszczaniu organizmu, chudnięciu. Nadmiar gorzkiego smaku powoduje utratę sił, wywołuje poczucie strachu, niepotrzebne zdenerwowanie.
5. Cierpki -posiada właściwości wysuszające, wysusza ropę, krew, sprzyja gojeniu się ran, poprawia kolor skóry.
6. Ostry -normalizuje funkcjonowanie układu żołądkowo-jelitowego, poprawia apetyt.
Wykorzystując w pożywieniu łączenie różnych smaków produktów można oddziaływać na wiele procesów zachodzących w naszym organiźmie.
W przypadku ciągłego marznięcia należy podczas jednego posiłku spożywać produkty posiadające smak gorzki i kwaśny. Związek tych smaków ogrzewa ciało i sprzyja chudnięciu. Łącząc kwaśny i słony smak będziemy odczuwać ciepło w ciele, ale przybierać na wadze. Jeśli chcemy zwiększyć „lekkość” ciała, stać się bardziej sprawnym fizycznie, ruchowo – spożywamy smaki: gorzki i cierpki. Przybraniu na wadze ułatwia spożywanie produktów o smakach: słony + słodki, słodki + kwaśny. W pierwszym przypadku narasta tkanka tłuszczowa, w drugim – rozrastają się mięśnie.
Jedzenie o smaku gorzkim i cierpkim sprzyja zwiększeniu energii. Te smaki powinny spożywać osoby z niskim ciśnieniem krwi, cierpiące na złą cyrkulację krwi.
Pożywienie posiadające smak słodki i słony zmniejsza energię w organiźmie, dlatego też podobny pokarm może być stosowany jako środek przeczyszczający.

Smaki produktów

Cukier, miód, mleko, śmietanka, masło, pieczywo pszenne, owoce, warzywa, rośliny strączkowe -mają słodki smak. Owoce cytrusowe – mają smak kwaśny i słodki. Warzywa z zielonymi liśćmi mają smak cierpki. Kefir, żółty ser, twaróg -są kwaśne lub ostre (w zależności od gatunku). Orzechy i ziarna słonecznika – mają słodki smak (smażone ziarna -gorzki). Gruszki, kapusta, ziemniaki – mają cierpki smak. Gorzki smak posiadają gorzkie warzywa, ogórki, skórka cytrynowa. Ostry smak jest w cebuli, czosnku i ostrej papryce strączkowej, rzodkiewce, rzepie, wszystkich przyprawach. Słony smak – w soli.
Istnieje taka różnorodność produktów, że opisanie ich smaków wydaje się niemożliwe. Sądzę, że zasada określania smaku jest już zrozumiała.
Każdy smak produktu stymuluje określony organ w naszym ciele: smak kwaśny – wątrobę, słony – nerki, gorzki – serce, słodki – trzustkę, ostry -płuca, cierpki -jelito grube.
Osoby o dobrym samopoczuciu powinny starać się spożywać produkty zawierające wszystkie sześć smaków, bez nadużywania któregokolwiek z nich. Takie spożywanie pokarmów będzie harmonijnie stymulować energię organizmu. W przypadku przybierania na wadze,łączenie i dobieranie smaków może zahamować ten proces. Należy pamiętać, że podczas przygotowywania potraw, produkty zmieniają swój smak. Cebula ma pierwotnie smak ostry, a po smażeniu lub gotowaniu nabiera smaku słodkiego. Jeśli zawładniemy tajemnicą wpływu poszczególnych smaków na organizm, bez żadnego problemu, w zależności od potrzeb, można będzie chudnąć lub tyć.