Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 kuchniajogi@interia.pl

BAKŁAŻAN wg PIĘCIU PRZEMIAN

BAKŁAŻAN wg PIĘCIU PRZEMIAN
Wydrukuj przepis
Bakłażan najlepiej smakuje usmażony. Niestety, ma skłonności do nasiąkania olejem - dlatego dobrze komponuje się z kwaskowatymi, świeżymi pomidorami, które równoważą i dodają lekkości tłustej potrawie.
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 30 minut
Czas gotowania
20 minut
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 30 minut
Czas gotowania
20 minut
BAKŁAŻAN wg PIĘCIU PRZEMIAN
Wydrukuj przepis
Bakłażan najlepiej smakuje usmażony. Niestety, ma skłonności do nasiąkania olejem - dlatego dobrze komponuje się z kwaskowatymi, świeżymi pomidorami, które równoważą i dodają lekkości tłustej potrawie.
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 30 minut
Czas gotowania
20 minut
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 30 minut
Czas gotowania
20 minut
Składniki
Porcje: osoby
Sposób przygotowania
  1. ZIEMIA: W rondelku podgrzewamy masło, ghee albo olej. Wrzucamy obranego ze skórki i pokrojonego bakłażana. Kiedy się smaży, obieramy ze skórki pomidory.
  2. METAL: Do bakłażana dodajemy imbir i czarny pieprz.
  3. WODA: Solimy.
  4. DREWNO: Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory.
  5. OGIEŃ: Dodajemy kurkumę.
  6. ZIEMIA: Posypujemy natką pietruszki.
Pozostałe informacje

Pomidory łatwiej obiera się ze skórki, jeśli przedtem sparzymy je wrzątkiem. Można też - nie przecinając skórki - oskrobać je tępą stroną noża. Wtedy skórka oddziela się od miąższu i również daje się łatwiej zdjąć.

Udostępnij ten przepis
Powered byWP Ultimate Recipe