Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 kuchniajogi@interia.pl

BIGOS WEGAŃSKI – nie dla joginów

BIGOS WEGAŃSKI
Wydrukuj przepis
Pachnący wędzonką i grzybami, z wkładką białkową, bigos świąteczny dla wegan - i nie tylko.
Czas przygotowania
3 godziny
Czas przygotowania
3 godziny
BIGOS WEGAŃSKI
Wydrukuj przepis
Pachnący wędzonką i grzybami, z wkładką białkową, bigos świąteczny dla wegan - i nie tylko.
Czas przygotowania
3 godziny
Czas przygotowania
3 godziny
Sposób przygotowania
  1. Suszone grzyby łamiemy na kawałki.
  2. Kapustę kiszoną kroimy w kratkę (żeby łatwiej nabierała się na widelec), podsmażamy w garnku na oleju, po czym dolewamy trochę wody, dosypujemy grzyby, przykrywamy i gotujemy.
  3. Kapustę białą kroimy w paski, również podsmażamy i wstawiamy do gotowania w osobnym garnku razem z kotletami, jałowcem, zielem angielskim i liściem laurowym.
  4. Śliwki kroimy w paski.
  5. Kapusta kiszona gotuje się o wiele dłużej. Możemy ją ugotować już poprzedniego dnia. Ważne, żeby w momencie połączenia obie kapusty były już miękkie. Ta, która pierwsza się ugotuje, może poczekać. Kiedy już są miękkie – wkładamy je do jednego garnka.
  6. Szykujemy masalę: na oleju podsmażamy asafetydę, wędzoną paprykę i sambhar masalę (sambhar w połączeniu z asafetydą daje lekko grzybowy zapach). Na koniec na patelenkę wrzucamy suszone śliwki i również podsmażamy. Całość wrzucamy do garnka z kapustą, solimy, dodajemy pieprz i mieszamy.
Pozostałe informacje

Bigos smakuje lepiej, kiedy postoi przynajmniej kilka godzin, żeby wszystko dobrze nasiąkło przyprawami.

Udostępnij ten przepis
Powered byWP Ultimate Recipe