Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 kuchniajogi@interia.pl

BROKUŁ z PAPRYKĄ

BROKUŁ z PAPRYKĄ
Wydrukuj przepis
Te warzywa szczególnie do siebie pasują i to nie tylko dzięki kontrastowi kolorów. Mają podobny czas gotowania, a w dodatku wyrazisty smak papryki równoważy łagodność brokuła.
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 30 minut
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 30 minut
BROKUŁ z PAPRYKĄ
Wydrukuj przepis
Te warzywa szczególnie do siebie pasują i to nie tylko dzięki kontrastowi kolorów. Mają podobny czas gotowania, a w dodatku wyrazisty smak papryki równoważy łagodność brokuła.
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 30 minut
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 30 minut
Składniki
Porcje: osoby
Sposób przygotowania
  1. Brokuł myjemy i dzielimy na różyczki. Jeśli chcemy wykorzystać również łodygę, trzeba grubo skroić skórkę razem z warstwą łyka, a następnie resztę pokroić w kostkę.
  2. Paprykę myjemy i kroimy w grubą kostkę.
  3. Oba warzywa gotujemy na parze (najlepiej w specjalnym naczyniu) przez ok. 20 minut. Powinny dać się przekroić metalową łyżką, ale nie rozpadać się.
  4. Ugotowane warzywa wkładamy do jednego naczynia, solimy i na patelence przygotowujemy masalę: rozgrzewamy olej i wsypujemy asafetydę, a po chwili kurkumę oraz słodką i ostrą paprykę.
  5. Wlewamy masalę do warzyw, mieszamy delikatnie, ale dokładnie - i gotowe.
Pozostałe informacje

Można te warzywa udusić razem w garnku pod przykrywką, wrzuciwszy je na masalę, ale gotowane na parze lepiej zachowują formę i kolory.

Udostępnij ten przepis
Powered byWP Ultimate Recipe