BUDYŃ WANILINOWY
Wydrukuj przepis
Tak prosty do zrobienia, jak ten z torebki. Ale tutaj to my wybieramy cukier, no i jeśli gotujemy bezglutenowo – tutaj wiemy, co dodajemy do naszego budyniu.
Porcje Czas przygotowania
5 porcji 15 minut
Porcje Czas przygotowania
5 porcji 15 minut
BUDYŃ WANILINOWY
Wydrukuj przepis
Tak prosty do zrobienia, jak ten z torebki. Ale tutaj to my wybieramy cukier, no i jeśli gotujemy bezglutenowo – tutaj wiemy, co dodajemy do naszego budyniu.
Porcje Czas przygotowania
5 porcji 15 minut
Porcje Czas przygotowania
5 porcji 15 minut
Składniki
Porcje: porcji
Sposób przygotowania
  1. Odlewamy do garnuszka szklankę mleka, a resztę wstawiamy do gotowania.
  2. Do odlanego mleka dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz kurkumę i mieszamy dokładnie. Jeśli odstawimy je na kilka minut, mąka usiądzie się na dnie tworząc zwartą masę, która jednak da się znów łatwo rozmieszać.
  3. Kiedy reszta mleka się zagotuje, wsypujemy cukier i cukier wanilinowy i chwilę mieszamy, żeby się rozpuściły.
  4. Następnie do gotującego się mleka z cukrem dodajemy rozmieszaną w zimnym mleku mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszając znów doprowadzamy budyń do wrzenia, a następnie zdejmujemy z ognia.
  5. Niezależnie od tego, czy chcemy podać budyń na ciepło, czy na zimno, już teraz przekładamy go do salaterek.
Udostępnij ten przepis
Powered byWP Ultimate Recipe