Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 kuchniajogi@interia.pl

CHUTNEY JABŁKOWO-BANANOWY z RODZYNKAMI

CHUTNEY JABŁKOWO-BANANOWY z RODZYNKAMI
Wydrukuj przepis
O każdej porze roku możemy przygotowywać różne chutneye. Jabłka i banany dostępne są przez całą zimę.
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 30 minut
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 30 minut
CHUTNEY JABŁKOWO-BANANOWY z RODZYNKAMI
Wydrukuj przepis
O każdej porze roku możemy przygotowywać różne chutneye. Jabłka i banany dostępne są przez całą zimę.
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 30 minut
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 30 minut
Składniki
Porcje: osoby
Sposób przygotowania
  1. Owoce myjemy i obieramy (jabłka mogą zostać w skórkach, jeśli są ładne, ale bez ogryzków. Jabłka kroimy na ósemki, banany na plasterki.
  2. Połowę ghee rozgrzewamy w rondelku i wrzucamy pokrojone owoce. Jeśli chcemy uniknąć rozgotowania jabłek, od razu dodajemy cukier. Jeśli chcemy zrobić mus, czekamy ze słodzeniem do końca gotowania.
  3. Rodzynki przebieramy, płuczemy gorącą wodą i wsypujemy do rondelka, kiedy owoce puszczą już sok.
  4. Imbir trzemy na tarce lub kroimy w drobniutką kosteczkę.
  5. Kiedy jabłka dają się przekroić drewnianą łyżką, wsypujemy cukier (jeśli jeszcze go nie dodaliśmy), mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę.
  6. W tym czasie przygotowujemy masalę: na pozostałym ghee smażymy utarty (lub pokrojony) imbir, aż odparuje z niego prawie cała woda (prawie przestanie skwierczeć). Wtedy wsypujemy paprykę, kurkumę i cynamon i smażymy, aż zaczną wyraziście i przyjemnie pachnieć.
  7. Wlewamy masalę do chutneyu, mieszamy dokładnie, zdejmujemy go z ognia - i gotowe.
Pozostałe informacje

Tradycyjnie chutney podaje się do obiadu, ale na kanapkach również świetnie smakuje :-).

Udostępnij ten przepis
Powered byWP Ultimate Recipe