Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 kuchniajogi@interia.pl

CHUTNEY ŚLIWKOWY

CHUTNEY ŚLIWKOWY
Wydrukuj przepis
Chutney różni się od dżemu tym, że smażymy go na tłuszczu i z korzennymi przyprawami. Oczywiście przygotowanie większej liczby porcji zajmuje więcej czasu.
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 20 minut
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 20 minut
CHUTNEY ŚLIWKOWY
Wydrukuj przepis
Chutney różni się od dżemu tym, że smażymy go na tłuszczu i z korzennymi przyprawami. Oczywiście przygotowanie większej liczby porcji zajmuje więcej czasu.
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 20 minut
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 20 minut
Składniki
Porcje: osoby
Sposób przygotowania
  1. Śliwki kroimy na połówki lub na ćwiartki i wyjmujemy pestki.
  2. W rondelku rozgrzewamy olej i przyrządzamy masalę: wsypujemy zmielone przyprawy i podsmażamy je lekko.
  3. Do masali wrzucamy pokrojone śliwki i wszystko razem smażymy często mieszając, żeby uniknąć przypalenia.
  4. Śliwki początkowo puszczą sok - trzeba smażyć je, aż odparuje. Wtedy wsypujemy cukier i smażymy jeszcze przez dłuższą chwilę, ciągle mieszając. Cukier wyciągnie z owoców jeszcze trochę soku - smażenie kończymy, kiedy cukier jest całkiem rozpuszczony, a reszta soku zmieni się w gęsty sosik.
Udostępnij ten przepis
Powered byWP Ultimate Recipe