Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 kuchniajogi@interia.pl

CIECIERZYCA ze SZPINAKIEM

CIECIERZYCA ze SZPINAKIEM
Wydrukuj przepis
Najlepsza oczywiście ze świeżym szpinakiem, jednak poza sezonem można użyć mrożonego.
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 40 minut
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 40 minut
CIECIERZYCA ze SZPINAKIEM
Wydrukuj przepis
Najlepsza oczywiście ze świeżym szpinakiem, jednak poza sezonem można użyć mrożonego.
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 40 minut
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 40 minut
Składniki
Porcje: osoby
Sposób przygotowania
  1. Ciecierzycę namaczamy na noc, a przynajmniej na 6 godzin. Powinna zwiększyć swoją objętość przynajmniej 3 razy.
  2. Namoczoną ciecierzycę wstawiamy do gotowania. Pilnujemy, żeby nie kipiała. Kiedy się zagotuje, zmniejszamy ogień do minimum i sukcesywnie wyrzucamy pojawiającą się pianę.
  3. Kiedy jest już całkiem miękka, dokładamy do garnka szpinak, a następnie przygotowujemy masalę.
  4. Na patelence rozgrzewamy ghee. Wsypujemy asafetydę, a po chwili kurkumę i ostrą oraz słodką paprykę. Smażymy jeszcze chwilę i wlewamy masalę do ciecierzycy, mieszając szybko,żeby aromat nie uciekł w powietrze.
  5. Na koniec solimy i posypujemy pieprzem.
Pozostałe informacje

Jeśli ciecierzyca moczy się za krótko, woda może nie dotrzeć do wnętrza nasion. Wtedy po ugotowaniu zostaje w środku twardy groszek, nawet jeśli na zewnątrz ziarenko już się rozpada.

Udostępnij ten przepis
Powered byWP Ultimate Recipe