Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 kuchniajogi@interia.pl

CZAPATI – indyjskie pieczywo

CZAPATI - indyjskie pieczywo
Wydrukuj przepis
W Indiach przygotowywane ze specjalnej mąki chapatowej zwanej Atta. W Polsce możemy użyć przesianej razowej, albo zmieszać białą mąkę z otrębami.
Porcje
15 szt
Porcje
15 szt
CZAPATI - indyjskie pieczywo
Wydrukuj przepis
W Indiach przygotowywane ze specjalnej mąki chapatowej zwanej Atta. W Polsce możemy użyć przesianej razowej, albo zmieszać białą mąkę z otrębami.
Porcje
15 szt
Porcje
15 szt
Składniki
Porcje: szt
Sposób przygotowania
  1. Mąkę, otręby i sól mieszamy w misce i stopniowo dolewamy letnią wodę, aż powstanie miękkie, elastyczne ciasto (jak na pierogi).
  2. Wyrabiamy je, aż stanie się gładkie i jędrne. Wtedy wkładamy do woreczka foliowego, żeby nie obeschło i zostawiamy spokoju na jakiś czas - od 30 minut do 2 godzin.
  3. Po tym czasie lepimy z ciasta wałek i dzielimy je na 15 kawałków. Z każdego kawałka lepimy kulkę, rozpłaszczamy i podsypując mąką wałkujemy na placek grubości ok. 2 mm i średnicy ok. 14 cm.
  4. W tym czasie rozgrzewamy ciężką patelnię z grubym dnem. Na niej kolejno kładziemy placki.
  5. Kiedy na powierzchni placka pojawią się małe, białe pęcherzyki, pora go odwrócić.
  6. Po jakimś czasie placek zaczyna się miejscami lekko nadymać. Wtedy chwytamy go delikatnie metalowymi szczypcami i przenosimy bezpośrednio nad ogień. Podpiekamy go tak ostrożnie przez kilka sekund z każdej strony, uważając, żeby się nie przypalił. Idealny chapati jest nadęty jak balonik :-).
  7. Spłaszczamy go i smarujemy masłem. Kolejne układamy jeden na drugim. Podajemy od razu, albo przykrywamy, żeby nie ostygły i nie obeschły.
Pozostałe informacje

Jeśli nie mamy w kuchni odpornych na ogień szczypiec lub przygotowujemy chapati na kuchni elektrycznej, dociskamy placki do patelni miękką ściereczką,aż zaczną się nadymać.

Udostępnij ten przepis
 
Powered byWP Ultimate Recipe