Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 kuchniajogi@interia.pl

CZERWONA SOCZEWICA w POMIDORACH

CZERWONA SOCZEWICA w POMIDORACH
Wydrukuj przepis
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 30 minut
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 30 minut
CZERWONA SOCZEWICA w POMIDORACH
Wydrukuj przepis
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 30 minut
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 30 minut
Składniki
Porcje: osoby
Sposób przygotowania
  1. Czerwona soczewica nie wymaga namaczania i gotuje się bardzo szybko. Zalewamy ją w rondelku wodą, dodajemy ziele angielskie i stawiamy na ogniu. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień.
  2. Po ok. 15-20 minutach soczewica powinna być już mięciutka - ziarenka same się rozpadają. Dolewamy wtedy przecier pomidorowy i dodajemy cukier, sól i czarny pieprz.
  3. Przygotowujemy masalę: Do rozgrzanego oleju wsypujemy asafetydę, a kiedy chwilę się podsmaży, dodajemy sambhar masalę.
  4. Wlewamy masalę do soczewicy i szybciutko mieszamy, żeby aromat nie odleciał.
Udostępnij ten przepis
Powered byWP Ultimate Recipe