Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 kuchniajogi@interia.pl

DAHL z IMBIREM i KOKOSEM

DAHL z IMBIREM i KOKOSEM
Wydrukuj przepis
Pożywny, ale lekki - a przede wszystkim smaczny i wykwintny - groch w połówkach po indyjsku.
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 35 minut
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 35 minut
DAHL z IMBIREM i KOKOSEM
Wydrukuj przepis
Pożywny, ale lekki - a przede wszystkim smaczny i wykwintny - groch w połówkach po indyjsku.
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 35 minut
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 35 minut
Składniki
Porcje: osoby
Sposób przygotowania
  1. Groch przebieramy, żeby usunąć ewentualne kamyki i płuczemy go.
  2. Zalewamy go wodą, stawiamy na ogniu i dodajemy wiórki kokosowe. Wiórki można też dodać pod koniec gotowania, ale jeśli dodamy je od razu, podczas gotowania zmiękną i oddadzą do potrawy trochę oleju.
  3. Imbir obieramy i kroimy w drobniutką kostkę albo trzemy na tarce.
  4. Kiedy groch jest już miękki (ziarenko daje się łatwo rozgnieść w palcach), przygotowujemy masalę. Na patelence rozgrzewamy ghee i dodajemy świeży imbir. Smażymy go tak długo, aż odparuje woda. Wtedy dodajemy asafetydę, a po chwili kurkumę.
  5. Smażymy masalę jeszcze chwilę, a potem przelewamy do garnka z grochem, od razu mieszając, żeby aromat pozostał w potrawie.
  6. Solimy, mieszamy - i gotowe.
Udostępnij ten przepis
Powered byWP Ultimate Recipe