Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 kuchniajogi@interia.pl

GULASZ SOJOWY

GULASZ SOJOWY
Wydrukuj przepis
Proteina sojowa po ugotowaniu jest słodkawa i mdła. Jednak można z niej zrobić całkiem smaczne wegańskie dania. Gulasz jest jednym z nich.
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 20 minut
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 20 minut
GULASZ SOJOWY
Wydrukuj przepis
Proteina sojowa po ugotowaniu jest słodkawa i mdła. Jednak można z niej zrobić całkiem smaczne wegańskie dania. Gulasz jest jednym z nich.
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 20 minut
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 20 minut
Składniki
Porcje: osoby
Sposób przygotowania
  1. Najlepiej pasuje tutaj "kostka" albo "krajanka" sojowa. Najłatwiej jednak jest kupić "kotlety a'la schabowy" i wtedy musimy jeszcze przed namoczeniem połamać większe kawałki proteiny na drobniejsze. Łamiemy więc suchą proteinę i wrzucamy do rondelka.
  2. Zalewamy ok. 2 l gorącej wody. Od razu dokładamy liście laurowe i ziele angielskie, ewentualnie jałowiec. Wstawiamy do gotowania.
  3. Jeśli chcemy dodać warzywa, trzemy je na grubej tarce jarzynowej i dokładamy do gotującej się proteiny.
  4. Kiedy kawałki proteiny dają się łatwo przekroić metalową łyżką, dodajemy koncentrat i cukier. Odrobina cukru przełamuje kwas koncentratu i sprawia, że danie jest delikatniejsze w smaku.
  5. Na patelence rozgrzewamy olej i przygotowujemy masalę: podsmażamy asafetydę, a następnie dodajemy sambhar masalę i słodką paprykę. Smażymy przyprawy przez chwilę, żeby zaczęły mocno pachnieć, ale się nie przypaliły. Szybko wlewamy masalę do rondelka z gulaszem i mieszamy.
  6. Na koniec solimy - i gotowe.
Udostępnij ten przepis
Powered byWP Ultimate Recipe