Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 kuchniajogi@interia.pl

KALAFIOR w POMIDORACH

KALAFIOR w POMIDORACH
Wydrukuj przepis
Przygotowując to danie warto przypilnować, żeby kalafior pozostał al dente. Żeby to sobie ułatwić, warto podzielić go na w miarę równe różyczki. Możemy też eksperymentować z przyprawami - jeśli zamiast curry damy zioła prowansalskie, otrzymamy potrawę kuchni śródziemnomorskiej ;-).
Porcje
3 osoby
Porcje
3 osoby
KALAFIOR w POMIDORACH
Wydrukuj przepis
Przygotowując to danie warto przypilnować, żeby kalafior pozostał al dente. Żeby to sobie ułatwić, warto podzielić go na w miarę równe różyczki. Możemy też eksperymentować z przyprawami - jeśli zamiast curry damy zioła prowansalskie, otrzymamy potrawę kuchni śródziemnomorskiej ;-).
Porcje
3 osoby
Porcje
3 osoby
Składniki
Porcje: osoby
Sposób przygotowania
  1. Pomidory zalewamy wrzątkiem, żeby łatwiej było obrać je ze skórki.
  2. Kalafiora kroimy na różyczki. Łodygi kalafiora zazwyczaj nie są zdrewniałe - możemy pokroić je w kostkę i również dodać do potrawy.
  3. Olej rozgrzewamy w rondelku i przygotowujemy masalę: Wrzucamy do oleju liście curry i smażymy je, aż staną się kruche. Wtedy dosypujemy kurkumę.
  4. Do masali wrzucamy pokrojonego kalafiora, mieszamy i przykrywamy pokrywką. Trzeba będzie mieszać go co kilka minut i pilnować, żeby się nie rozpadł.
  5. W tym czasie obieramy i kroimy pomidory.
  6. Kiedy kalafior daje się przekroić metalową łyżką, dorzucamy pomidory, pieprz, sól i cukier i mieszamy. Zdejmujemy z ognia, jak tylko się zagotuje.
Pozostałe informacje

Jeśli przygotowujemy mniejszą ilość kalafiora, możemy go pokroić w mniejsze różyczki. Jednak większe ilości zazwyczaj nie gotują się równo, więc istnieje ryzyko, że małe różyczki rozpadną się na papkę i potrawa straci swoją atrakcyjną formę.

Udostępnij ten przepis
Powered byWP Ultimate Recipe