Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 kuchniajogi@interia.pl

KASZA GRYCZANA

KASZA GRYCZANA
Wydrukuj przepis
Bezglutenowa, a za to wysokobiałkowa i pełna witamin. Dobra na każdy posiłek i w każdej porze roku.
Porcje Czas przygotowania
3 osoby 25-35 minut
Porcje Czas przygotowania
3 osoby 25-35 minut
KASZA GRYCZANA
Wydrukuj przepis
Bezglutenowa, a za to wysokobiałkowa i pełna witamin. Dobra na każdy posiłek i w każdej porze roku.
Porcje Czas przygotowania
3 osoby 25-35 minut
Porcje Czas przygotowania
3 osoby 25-35 minut
Składniki
Porcje: osoby
Sposób przygotowania
  1. W garnku rozgrzewamy olej i wsypujemy kaszę. Prażymy mieszając od czasu do czasu.
  2. W tym czasie wstawiamy w czajniku wodę do zagotowania.
  3. Kiedy woda się zagotuje, wsypujemy do kaszy sól i rumianek, i zalewamy wrzątkiem.
  4. Mieszamy krótko, przykrywamy i zmniejszamy ogień do minimum - żeby tylko lekko podtrzymać wrzenie.
  5. Po ok. 20-30 minutach kasza powinna wchłonąć całą wodę. Wtedy zdejmujemy garnek z ognia - i gotowe.
Pozostałe informacje

Rumianek działa synergicznie z kaszą gryczaną - sprawia, że staje się bardziej krwiotwórcza. Poza tym subtelnie wpływa na jej smak tak, że zaczyna smakować nawet tym, którzy przedtem jej nie lubili :-).

Udostępnij ten przepis
Powered byWP Ultimate Recipe