Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 kuchniajogi@interia.pl

KHIR KAROBOWY

KHIR KAROBOWY
Wydrukuj przepis
Prawdziwy khir można podawać w kubeczkach. Nasza wersja nadaje się do jedzenia łyżeczką.
Porcje Czas przygotowania
8 porcji 2 godziny
Porcje Czas przygotowania
8 porcji 2 godziny
KHIR KAROBOWY
Wydrukuj przepis
Prawdziwy khir można podawać w kubeczkach. Nasza wersja nadaje się do jedzenia łyżeczką.
Porcje Czas przygotowania
8 porcji 2 godziny
Porcje Czas przygotowania
8 porcji 2 godziny
Składniki
Porcje: porcji
Sposób przygotowania
  1. Nalewamy do szklanki 3/4 szklanki mleka i odstawiamy na potem.
  2. W szerokim garnku o ciężkim dnie wstawiamy do gotowania resztę mleka. Jeśli garnek będzie przynajmniej tak wysoki, żeby mleko sięgało tylko do połowy, zapobiegnie to kipieniu.
  3. Ryż moczymy w zimnej wodzie.
  4. Mleko po zagotowaniu mieszamy często, żeby nie przywierało do dna garnka. Odparowujemy je aż wyraźnie zmniejszy swoją objętość.
  5. Ryż odcedzamy i dodajemy do mleka. Gotujemy dalej na małym ogniu często mieszając. Gdyby przywarł, można postawić na chwilę na zimnym blacie - wtedy łatwiej odchodzi od dna. Gdyby się przypalił, trzeba natychmiast i bez mieszania przelać do innego garnka.
  6. W tym czasie do szklanki z zimnym mlekiem wsypujemy karob i mieszamy tak, żeby pozbyć się grudek.
  7. Kiedy ryż się rozgotuje i zaczyna pryskać, dosypujemy cukier, cukier wanilinowy i dolewamy rozpuszczony karob.
  8. Pod wpływem cukru ryż znów się rozrzedzi, trzeba więc pogotować jeszcze kilka minut. Po wystygnięciu jeszcze zgęstnieje.
  9. Najlepiej podawać mocno schłodzony - można posypać płatkami migdałowymi.
Pozostałe informacje

Wersja ekspresowa to o połowę więcej ryżu wsypane do niezagęszczonego mleka i krótsze gotowanie.

Udostępnij ten przepis
Powered byWP Ultimate Recipe