Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 kuchniajogi@interia.pl

KOTLECIKI RYŻOWE

KOTLECIKI RYŻOWE
Wydrukuj przepis
Jeśli zostało nam trochę ryżu z poprzedniego dnia, jest to dobra okazja, żeby zrobić takie kotleciki. Są jednak tak smaczne, że warto ugotować ryż specjalnie dla nich.
Porcje
8 szt
Porcje
8 szt
KOTLECIKI RYŻOWE
Wydrukuj przepis
Jeśli zostało nam trochę ryżu z poprzedniego dnia, jest to dobra okazja, żeby zrobić takie kotleciki. Są jednak tak smaczne, że warto ugotować ryż specjalnie dla nich.
Porcje
8 szt
Porcje
8 szt
Składniki
Porcje: szt
Sposób przygotowania
  1. Mieszamy dokładnie ryż z mąką i przyprawami.
  2. Wyrabiamy dokładnie, dolewając wody w razie potrzeby. Jeśli gotowaliśmy ryż bez soli, teraz koniecznie trzeba trochę posolić ciasto.
  3. Formujemy kulki i rozpłaszczamy je na okrągłe, płaskie kotleciki.
  4. Na patelni dobrze rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki po obu stronach na mocno złocisty kolor.
Pozostałe informacje

Możemy użyć do nich każdego rodzaju ryżu, ale zwykły jest najlepszy. W krótkim ugotowanym na gęsto trudno jest równomiernie rozprowadzić przyprawy, z kolei np. basmati słabo się klei i wymaga trochę więcej mąki i wody.

Udostępnij ten przepis
Powered byWP Ultimate Recipe