Składniki
- 1 spora garść kapusta pokrojona w paseczki
- 0,5 szklanki mąka grochowa można użyć mąki pszennej, ale efekt będzie zauważalnie inny
- 0,5 łyżeczki sól
- 0,5 łyżeczki kurkuma
- 0,25 łyżeczki asafetyda
- 0,5 łyżeczki czarny pieprz
- olej do smażenia
Porcje: osoby
Sposób przygotowania
- Kapustę mieszamy z mąką i przyprawami. Wygniatamy, aż puści sok i mąka zacznie się kleić.
- Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy i rozpłaszczamy porcje kapuścianego ciasta. Z powodu sterczących paseczków kapusty kotleciki będą miały nieregularny kształt. Nie mogą też być zbyt grube, żeby na pewno wysmażyły się do samego środka.
- Smażymy po obu stronach do złotego koloru. Jeśli kapusta będzie miejscami brązowa, nie jest to błędem.
Udostępnij ten przepis
Powered byWP Ultimate Recipe