Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 kuchniajogi@interia.pl

KRUPNIK

KRUPNIK
Wydrukuj przepis
Nazwa tej zupy pochodzi od krup - czyli kaszy jęczmiennej. Dlatego, chociaż w Polsce rzadko się ją tak przyrządza, w domyśle jest wegetariańska.
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 30 minut
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 30 minut
KRUPNIK
Wydrukuj przepis
Nazwa tej zupy pochodzi od krup - czyli kaszy jęczmiennej. Dlatego, chociaż w Polsce rzadko się ją tak przyrządza, w domyśle jest wegetariańska.
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 30 minut
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 30 minut
Składniki
Porcje: osoby
Sposób przygotowania
  1. Wstawiamy do gotowania wodę, a w tym czasie myjemy i obieramy warzywa.
  2. Ziemniaki kroimy w grubą kostkę, selera w drobną, a marchew w plasterki. Wrzucamy je do gorącej wody razem z ziarenkami przypraw i liściem laurowym.
  3. Kiedy ziemniaki są już na wpół miękkie, wsypujemy do zupy kaszę, sól i asafetydę, wlewamy olej i gotujemy jeszcze ok. 10 minut.
Pozostałe informacje

Jeśli wrzucimy kaszę do wody razem z warzywami, trochę się rozgotuje i zupa będzie bardziej zawiesista.

Udostępnij ten przepis
Powered byWP Ultimate Recipe