Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 kuchniajogi@interia.pl

KULKI KOKOSOWE

KULKI KOKOSOWE
Wydrukuj przepis
Tak proste, że trudno w to uwierzyć. A smakują - niebiańsko!
Porcje Czas przygotowania
6 szt 15 minut
Porcje Czas przygotowania
6 szt 15 minut
KULKI KOKOSOWE
Wydrukuj przepis
Tak proste, że trudno w to uwierzyć. A smakują - niebiańsko!
Porcje Czas przygotowania
6 szt 15 minut
Porcje Czas przygotowania
6 szt 15 minut
Składniki
Porcje: szt
Sposób przygotowania
  1. Wiórki kokosowe mieszamy z ksylitolem (cukrem brzozowym) i mielimy na pył w młynku do kawy.
  2. Przesypujemy do miseczki i łyżeczką po odrobinie dolewamy wodę, aż da się ulepić kulki. Jeśli damy troszkę za dużo wody, kulki po jakimś czasie stwardnieją. Jeśli damy dużo za dużo - pozostanie tylko domielić kokosa z ksylitolem :-).
  3. Lepimy kulki wielkości orzechów włoskich. Ulepione możemy obtaczać w karobie lub w cynamonie, możemy też podać je w papilotkach.
Pozostałe informacje

Ksylitol nadaje tym kulkom specyficzny, przyjemny posmak, jakby kryształki lodu topiły się na języku. Bądźmy jednak ostrożni, bo u niektórych osób zjedzenie ksylitolu skutkuje sensacjami jelitowymi...

Cukier brązowy z kolei nadaje im przyjemny, miodowy kolor.

Udostępnij ten przepis
Powered byWP Ultimate Recipe