Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 kuchniajogi@interia.pl

LADDU ORZECHOWE

Laddu z orzechami włoskimi.
Laddu orzechowe
Wydrukuj przepis
Ten pyszny blok z mąki z ciecierzycy podbija serca i jest rozkoszą dla podniebienia wszystkich łasuchów. Można użyć również mąki ze zwykłego, żółtego grochu, ale nie polecam tu mąki sojowej.
Porcje Czas przygotowania
50 szt 1 godzina
Czas gotowania
30 minut
Porcje Czas przygotowania
50 szt 1 godzina
Czas gotowania
30 minut
Laddu z orzechami włoskimi.
Laddu orzechowe
Wydrukuj przepis
Ten pyszny blok z mąki z ciecierzycy podbija serca i jest rozkoszą dla podniebienia wszystkich łasuchów. Można użyć również mąki ze zwykłego, żółtego grochu, ale nie polecam tu mąki sojowej.
Porcje Czas przygotowania
50 szt 1 godzina
Czas gotowania
30 minut
Porcje Czas przygotowania
50 szt 1 godzina
Czas gotowania
30 minut
Składniki
Porcje: szt
Sposób przygotowania
  1. Masło topimy w płaskim garnku lub rondelku (o pojemności ok. 5 l, żeby wygodnie było wszystko mieszać).
  2. Do gorącego masła wsypujemy mąkę i mieszamy dokładnie. Prażymy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż zmieni kolor na złocistobrązowy.
  3. W tym czasie przebieramy orzechy usuwając resztki łupinek. Jeśli chcemy, możemy orzechy trochę rozdrobnić. Pamiętamy, żeby co chwilę zamieszać prażącą się mąkę.
  4. Kiedy mąka jest uprażona i pachnie przyjemnie, dodajemy orzechy, mieszamy i prażymy jeszcze chwilę.
  5. Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy cukier puder i cukier wanilinowy. Szybko mieszamy drewnianą łopatką. UWAGA! Masa jest naprawdę gorąca - powinna mieć sporo ponad 100 stopni Celsjusza! Masa szybko tężeje, więc trzeba dodać cukier, póki jest gorąca, bo potem będzie bardzo trudno dokładnie ją wymieszać.
  6. Zostawiamy masę do przestygnięcia - tylko na tyle, żeby nie bardzo parzyła w ręce - i lepimy kulki o średnicy ok. 3 cm. I laddu gotowe! 🙂
Udostępnij ten przepis
Powered byWP Ultimate Recipe