Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 kuchniajogi@interia.pl

MUESLI

Muesli
Wydrukuj przepis
Muesli możemy przygotować bezpośrednio przed podaniem, albo zrobić większą porcję na kilka dni. Jest doskonałe z mlekiem lub jogurtem - albo oczywiście z mlekiem roślinnym, a także na sucho, jako deserowa przekąska.
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 10 minut
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 10 minut
Muesli
Wydrukuj przepis
Muesli możemy przygotować bezpośrednio przed podaniem, albo zrobić większą porcję na kilka dni. Jest doskonałe z mlekiem lub jogurtem - albo oczywiście z mlekiem roślinnym, a także na sucho, jako deserowa przekąska.
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 10 minut
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 10 minut
Składniki
Porcje: osoby
Sposób przygotowania
  1. Orzechy obieramy z łupin i rozdrabniamy. Jeśli kupiliśmy już wyłuskane orzechy, warto je dokładnie przebrać, żeby zabłąkana łupina nie sprawiła nam niespodzianki.
  2. Na patelni topimy masło (lub w wersji wegańskiej olej kokosowy) i na małym ogniu prażymy płatki owsiane i orzechy.
  3. Kiedy płatki odrobinę zmienią kolor i zaczynają już przyjemnie pachnieć, zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy resztę składników, mieszamy - i gotowe.
Pozostałe informacje

Nie warto prażyć płatków na suchej patelni - robią się wtedy twarde i trudne do pogryzienia. I - oczywiście - możemy dodawać dowolnie swoje ulubione składniki, jak orzechy laskowe, daktyle, płatki migdałowe, siemię lniane, suszoną żurawinę, a nawet karob czy kakao, pamiętając, że do prażenia dodajemy najpierw najgrubsze składniki, a najdrobniejsze na samym końcu.

Udostępnij ten przepis
Powered byWP Ultimate Recipe