Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 kuchniajogi@interia.pl

„MURZYNEK” z PEŁNEJ MĄKI

"MURZYNEK" z PEŁNEJ MĄKI
Wydrukuj przepis
Ciasto z pełnej mąki jest nie tylko zdrowsze, ale i przepyszne :-).
Porcje Czas przygotowania
1 blaszka chlebowa 1 godzina
Porcje Czas przygotowania
1 blaszka chlebowa 1 godzina
"MURZYNEK" z PEŁNEJ MĄKI
Wydrukuj przepis
Ciasto z pełnej mąki jest nie tylko zdrowsze, ale i przepyszne :-).
Porcje Czas przygotowania
1 blaszka chlebowa 1 godzina
Porcje Czas przygotowania
1 blaszka chlebowa 1 godzina
Składniki
Porcje: blaszka chlebowa
Sposób przygotowania
  1. Foremkę dokładnie smarujemy olejem (od środka 🙂 ).
  2. W misce mieszamy jak najdokładniej wszystkie suche składniki.
  3. Dolewamy olej i wodę i wyrabiamy ciasto. Nie może być zbyt gęste. Kula ulepiona z ciasta powinna rozpłynąć się po misce.
  4. Na koniec dodajemy zmiksowane banany, jeszcze raz wszystko szybko mieszamy i przekładamy do foremki.
  5. Pieczemy ok. 30-40 minut w temperaturze ok. 200 stopni. Możemy nakłuć drewnianym patyczkiem, żeby sprawdzić, czy jest już na wylot upieczone - jeśli tak, patyczek pozostanie suchy, jeśli nie - surowe ciasto przyklei się do niego. Jednak jeśli wierzch jest popękany (tak jak na zdjęciu), to ciasto jest już raczej gotowe.
  6. Zostawiamy w foremce na kilkanaście minut, żeby łatwiej je było wyjąć.
Pozostałe informacje

Zamiast bananów możemy równie dobrze użyć tartych drobno jabłek lub - prawdopodobnie - jakichkolwiek rozdrobnionych owoców (chociaż odradzam arbuzy, bo są zbyt wodniste 😉 ).

Udostępnij ten przepis
Powered byWP Ultimate Recipe