Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 kuchniajogi@interia.pl

OWSIANKA z BAKALIAMI

OWSIANKA z BAKALIAMI
Wydrukuj przepis
Owsianka na mleku to tradycyjne polskie śniadanie. Tu proponujemy wersję wzbogaconą :-).
Porcje
3 osoby
Porcje
3 osoby
OWSIANKA z BAKALIAMI
Wydrukuj przepis
Owsianka na mleku to tradycyjne polskie śniadanie. Tu proponujemy wersję wzbogaconą :-).
Porcje
3 osoby
Porcje
3 osoby
Składniki
Porcje: osoby
Sposób przygotowania
  1. Wlewamy do garnka z grubym dnem mleko pół na pół z wodą. Owsianka na samej wodzie traci na aksamitności konsystencji; z kolei na samym mleku robi się gęsta i ciężka.
  2. Wsypujemy objętościowo 1/4 płatków owsianych (do 1 l płynu dajemy szklankę płatków) i dodajemy rodzynki, wiórki i siemię. Cukier jest opcjonalny. Z kolei cukier wanilinowy i pieprz pomagają trawić mleko (wystarczy naprawdę odrobina). Bez soli smak owsianki zupełnie nie jest wyrazisty.
  3. Mieszamy od czasu do czasu po dnie, żeby zapobiegać przywieraniu. Gdyby przywarło, można zestawić z ognia na zimny blat, wtedy łatwiej odchodzi od dna. Gdyby się przypaliło, trzeba natychmiast i bez mieszania przelać do innego garnka.
  4. Gotujemy 5-20 minut, w zależności, ile mamy czasu ;-). Masło dodajemy na samym końcu.
Pozostałe informacje

Wersję wegańską można przyrządzić bez masła na samej wodzie i w czasie gotowania dodać kilka łyżek gęstego mleka kokosowego.

Udostępnij ten przepis
Powered byWP Ultimate Recipe