Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 kuchniajogi@interia.pl

RYŻ z METHI

RYŻ z METHI
Wydrukuj przepis
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 15 minut
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 15 minut
RYŻ z METHI
Wydrukuj przepis
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 15 minut
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 15 minut
Składniki
Porcje: osoby
Sposób przygotowania
  1. W małym rondelku (ok. 1 l pojemności) topimy masło. W czajniku wstawiamy do gotowania wodę.
  2. Do masła wsypujemy ryż i mieszając prażymy, aż zrobi się gorący, ale nie zbrązowieje.
  3. Dodajemy methi i sól.
  4. Wszystko zalewamy gorącą wodą mieszając, żeby ryż się nie zbrylił.
  5. Zmniejszamy ogień do minimum, żeby woda lekko tylko wrzała, przykrywamy pokrywką i zostawiamy na 12 minut. W tym czasie ryż powinien wchłonąć wodę, ale jeszcze nie powinien przywrzeć do dna.
  6. Methi prawdopodobnie osiądzie na powierzchni ryżu, dlatego przed podaniem warto całość przemieszać.
Udostępnij ten przepis
Powered byWP Ultimate Recipe