Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 kuchniajogi@interia.pl

SABJI z KALAFIORA i PIECZONEGO ZIEMNIAKA

SABJI z KALAFIORA i ZIEMNIAKA
Wydrukuj przepis
Ziemniaki w sabji można udusić. Jeśli jednak mamy możliwość, warto je upiec - mają wtedy silniejszy smak, bardziej zwartą konsystencję, a także często - przyjemnie chrupiącą skorupkę :-).
Porcje
6 osób
Porcje
6 osób
SABJI z KALAFIORA i ZIEMNIAKA
Wydrukuj przepis
Ziemniaki w sabji można udusić. Jeśli jednak mamy możliwość, warto je upiec - mają wtedy silniejszy smak, bardziej zwartą konsystencję, a także często - przyjemnie chrupiącą skorupkę :-).
Porcje
6 osób
Porcje
6 osób
Składniki
Porcje: osób
Sposób przygotowania
  1. Ziemniaki myjemy dokładnie, oczkujemy (w razie potrzeby obieramy) i kroimy w grubą kostkę.
  2. Pokrojone ziemniaki obtaczamy lekko w oleju i wykładamy na blaszkę. Pieczemy w temperaturze ok. 200 st. przez 30-40 minut, aż pojawi się złocista skórka, albo - jeśli lubimy - aż się mocno przypieką.
  3. Kalafiora myjemy i dzielimy na średniej wielkości różyczki. Mniejsze będą miały skłonność do rozgotowania się, kiedy większe pozostaną surowe, więc warto, żeby były w miarę możliwości równe.
  4. W rondlu rozgrzewamy olej i smażymy masalę. Wsypujemy cały kmin, a kiedy ziarenka wyraźnie się zazłocą, dodajemy mielony kmin, kurkumę, garam masalę i paprykę. Smażymy przez chwilę, a potem wrzucamy kalafiora i od razu mieszamy, żeby obtoczyć go w przyprawach.
  5. Rondelek przykrywamy pokrywką i dusimy kalafiora, aż da się przekroić stalową łyżką, ale jeszcze nie będzie się rozpadał. W razie potrzeby możemy dolać kilka łyżek wody.
  6. Na koniec do rondelka dokładamy upieczone ziemniaki, solimy, posypujemy pieprzem i delikatnie mieszamy.
Pozostałe informacje

Jeśli mamy normalną kuchenkę z piekarnikiem, raczej nie opłaca się go włączać dla 6 ziemniaków. Lepiej być może użyć prodiża. Możemy też usmażyć je w głębokim oleju przed dodaniem do sabji - będą trochę bardziej tłuste, ale również przepyszne :-).

Udostępnij ten przepis
Powered byWP Ultimate Recipe