Składniki
- 1 szt seler duży
- 0,5 szklanki olej
- 0,5 łyżeczki słodka papryka
- 0,5 łyżeczki ostra papryka
- 0,5 łyżeczki owoc kolendry mielony
- 1 łyżeczka Garam Masala
- sól
Porcje: szt
Sposób przygotowania
- Seler obieramy, myjemy i wykrawamy z niego 5 środkowych plastrów grubości ok. 1 cm, które kroimy następnie na połówki. Tak naprawdę możemy upiec również "piętki"; możemy też piec całe plastry, zwłaszcza jeśli mamy małego selera.
- W miseczce mieszamy olej z przyprawami, zostawiamy tylko sól.
- Plastry selera moczymy w oleju z przyprawami i układamy na blaszce - lub w prodiżu.
- Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze ok. 200 stopni - w piekarniku z termoobiegiem, dłużej jeśli nie mamy termoobiegu. Są gotowe, kiedy nabiorą złocistego koloru, brzeżki są mocniej przypieczone, a nóż wchodzi w nie łatwo i bez oporu.
- Na koniec posypujemy lekko solą - i gotowe.
Udostępnij ten przepis
Powered byWP Ultimate Recipe