Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 kuchniajogi@interia.pl

SIMPLISY SEZAMOWE

Simplis z sezamem.
SIMPLISY SEZAMOWE
Wydrukuj przepis
Przygotowanie tych słodkich kulek jest tak proste, że stąd wzięła się ich nazwa :-). Warto jednak trzymać się proporcji, żeby otrzymać delikatną konsystencję i zrównoważony smak.
Porcje Czas przygotowania
50 szt 45 minut
Porcje Czas przygotowania
50 szt 45 minut
Simplis z sezamem.
SIMPLISY SEZAMOWE
Wydrukuj przepis
Przygotowanie tych słodkich kulek jest tak proste, że stąd wzięła się ich nazwa :-). Warto jednak trzymać się proporcji, żeby otrzymać delikatną konsystencję i zrównoważony smak.
Porcje Czas przygotowania
50 szt 45 minut
Porcje Czas przygotowania
50 szt 45 minut
Składniki
Porcje: szt
Sposób przygotowania
  1. Masło wyjmujemy z lodówki, żeby było miękkie. Ale nie topimy!
  2. Sezam prażymy na suchej patelni, aż stanie się złotobrązowy i nabierze mocnego aromatu.
  3. Mleko i cukier puder przesiewamy przez sitko, żeby rozbić ewentualne grudki.
  4. Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy gładkie, jednorodne ciasto.
  5. Lepimy kulki wielkości orzechów włoskich - i gotowe.
Pozostałe informacje

Jeśli damy mniej masła, simplisy nie będą tak aksamitne w dotyku i będzie trudniej ulepić kulki.

Jeśli damy mniej cukru, będą mdłe i niesmaczne.

Warto lepić kulki od razu po wymieszaniu ciasta - bo ma ono tendencje do wysychania.

Udostępnij ten przepis
Powered byWP Ultimate Recipe