Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 kuchniajogi@interia.pl

SŁODKI RYŻ z BANANAMI

SŁODKI RYŻ z BANANAMI
Wydrukuj przepis
Szybka wersja khiru, tym razem z bananami. Najlepszy mocno schłodzony, ale na ciepło też wyśmienity.
Porcje Czas przygotowania
5 osób 40 minut
Porcje Czas przygotowania
5 osób 40 minut
SŁODKI RYŻ z BANANAMI
Wydrukuj przepis
Szybka wersja khiru, tym razem z bananami. Najlepszy mocno schłodzony, ale na ciepło też wyśmienity.
Porcje Czas przygotowania
5 osób 40 minut
Porcje Czas przygotowania
5 osób 40 minut
Składniki
Porcje: osób
Sposób przygotowania
  1. Mleko wstawiamy do gotowania w garnku o dwa razy większej pojemności, żeby zmieściły nam się pozostałe składniki i jeszcze było wygodnie mieszać.
  2. Ryż płuczemy i odsączamy na sitku.
  3. Banany myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki.
  4. Kiedy mleko się zagotuje, wsypujemy ryż i od razu mieszamy. Dopóki ryż nie zacznie pływać w gotującym się mleku, ma skłonność do opadania na dno i sklejania się w kluchy, dlatego warto na początku mieszać co krótką chwilę.
  5. Początkowo potrawa wydaje się bardzo rzadka - ale nie ulegamy pokusie dodania więcej ryżu :-). Ta proporcja daje nam na koniec możliwość wygodnego jedzenia nawet widelcem.
  6. Gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż bąbelki na mleku zaczną pryskać, a ziarenka ryżu będą swobodnie unosiły się w mleku. Wtedy dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy i gotujemy dalej, mieszając już cały czas. Dodanie cukru rozrzedza potrawę, ale ma ona skłonność do przywierania do dna.
  7. Kiedy khir znów nam się zagęści i bąbelki znów zaczną pryskać, dodajemy banany, zagotowujemy raz jeszcze i zdejmujemy z kuchenki.
Pozostałe informacje

Najlepiej użyć bardzo dojrzałych bananów - tych, które mają już brązowe cętki na skórce, ale w środku są jeszcze białe. Są wtedy najsłodsze i pachną najsilniej.

Jeśli potrawa przywiera do dna, warto przestawić garnek na chłodny blat i zamieszać - wtedy ta przywarta warstwa łatwiej się odkleja i nie przypali się. Jeśli jednak już nam się przypaliła, wtedy nie mieszamy, tylko od razu przekładamy do czystego garnka - może uda się ją jeszcze uratować.

Udostępnij ten przepis
Powered byWP Ultimate Recipe