
Jeśli jabłka są soczyste, właściwie ta szarlotka nie może się nie udać. Jest wyśmienita na gorąco, ale po wystygnięciu łatwiej ją pokroić. Nadaje się więc i dla niepoprawnych łasuchów, i na proszoną herbatkę ;-).
Porcje |
1 blaszka szarlotkowa |
|
|
![]() |
Jeśli jabłka są soczyste, właściwie ta szarlotka nie może się nie udać. Jest wyśmienita na gorąco, ale po wystygnięciu łatwiej ją pokroić. Nadaje się więc i dla niepoprawnych łasuchów, i na proszoną herbatkę ;-).
|
Składniki
- 1 szklanka mąka pszenna
- 1 szklanka kasza manna
- 1 szklanka cukier nierafinowany
- 1 łyżeczka soda niekoniecznie
- 6 szt jablka kwaśne i soczyste
- 2 łyżki mąka ziemniaczana
- 0,5 kostki masło i jeszcze trochę do wysmarowania blaszki
- 2 łyżeczki cynamon mielony
- 0,5 łyżeczki goździki mielone
- skórka cytrynowa otarta z 1 cytryny (niekoniecznie)
- 1 op cukier wanilinowy 16 g
Porcje: blaszka szarlotkowa
Sposób przygotowania
- Masło wkładamy do zamrażalnika, żeby stwardniało.
- Mieszamy w misce proszki: mąkę, kaszę, cukier, cukier wanilinowy, sodę i cynamon.
- Jabłka trzemy na grubej tarce jarzynowej i mieszamy z mąką ziemniaczaną i goździkami.
- Blaszkę smarujemy masłem.
- Na dnie blaszki rozsypujemy równą (cienką) warstwą 1/3 zmieszanych proszków. Na to równą warstwą układamy połowę utartych jabłek. Posypujemy koleją 1/3 proszków. I znów warstwa jabłek. Na wierzchu równo rozsypujemy pozostałą część proszków.
- Wyjęte z zamrażalnika masło trzemy na grubej tarce i rozkładamy na wierzchu szarlotki.
- Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 45 minut - aż będzie wyraźnie przypieczona.
Pozostałe informacje
Jeśli jabłka nie są kwaśne lub szybko ciemnieją, możemy dodać do nich sok z cytryny.
Jeśli jabłka mają dużo pektyny, możemy nie dodawać mąki ziemniaczanej.
W wersji wegańskiej możemy zamiast masła użyć po prostu oleju.
Udostępnij ten przepis
Powered byWP Ultimate Recipe