Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 kuchniajogi@interia.pl

SZARLOTKA SYPANA

SZARLOTKA SYPANA
Wydrukuj przepis
Jeśli jabłka są soczyste, właściwie ta szarlotka nie może się nie udać. Jest wyśmienita na gorąco, ale po wystygnięciu łatwiej ją pokroić. Nadaje się więc i dla niepoprawnych łasuchów, i na proszoną herbatkę ;-).
Porcje
1 blaszka szarlotkowa
Porcje
1 blaszka szarlotkowa
SZARLOTKA SYPANA
Wydrukuj przepis
Jeśli jabłka są soczyste, właściwie ta szarlotka nie może się nie udać. Jest wyśmienita na gorąco, ale po wystygnięciu łatwiej ją pokroić. Nadaje się więc i dla niepoprawnych łasuchów, i na proszoną herbatkę ;-).
Porcje
1 blaszka szarlotkowa
Porcje
1 blaszka szarlotkowa
Składniki
Porcje: blaszka szarlotkowa
Sposób przygotowania
  1. Masło wkładamy do zamrażalnika, żeby stwardniało.
  2. Mieszamy w misce proszki: mąkę, kaszę, cukier, cukier wanilinowy, sodę i cynamon.
  3. Jabłka trzemy na grubej tarce jarzynowej i mieszamy z mąką ziemniaczaną i goździkami.
  4. Blaszkę smarujemy masłem.
  5. Na dnie blaszki rozsypujemy równą (cienką) warstwą 1/3 zmieszanych proszków. Na to równą warstwą układamy połowę utartych jabłek. Posypujemy koleją 1/3 proszków. I znów warstwa jabłek. Na wierzchu równo rozsypujemy pozostałą część proszków.
  6. Wyjęte z zamrażalnika masło trzemy na grubej tarce i rozkładamy na wierzchu szarlotki.
  7. Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 45 minut - aż będzie wyraźnie przypieczona.
Pozostałe informacje

Jeśli jabłka nie są kwaśne lub szybko ciemnieją, możemy dodać do nich sok z cytryny.

Jeśli jabłka mają dużo pektyny, możemy nie dodawać mąki ziemniaczanej.

W wersji wegańskiej możemy zamiast masła użyć po prostu oleju.

Udostępnij ten przepis
Powered byWP Ultimate Recipe