Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 kuchniajogi@interia.pl

WARZYWA DUSZONE z MASALĄ – brokuł, marchew i ziemniak

WARZYWA DUSZONE z MASALĄ - brokuł, marchew i ziemniak
Wydrukuj przepis
Kolorowe i apetyczne, a przede wszystkim lekkie. Najlepiej przygotować je na parze, ale można też udusić pod przykrywką.
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 40 minut
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 40 minut
WARZYWA DUSZONE z MASALĄ - brokuł, marchew i ziemniak
Wydrukuj przepis
Kolorowe i apetyczne, a przede wszystkim lekkie. Najlepiej przygotować je na parze, ale można też udusić pod przykrywką.
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 40 minut
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 40 minut
Składniki
Porcje: osoby
Sposób przygotowania
  1. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy: marchew w plastry, ziemniaki w grubą kostkę, brokułowe róże na połówki.
  2. Jeśli mamy naczynie do gotowania na parze, gotujemy warzywa na parze. W przeciwnym razie wlewamy do garnka trochę wody i ziemniaki, przykrywamy przykrywką i stawiamy na ogniu. Kiedy się zagotują, zmniejszamy ogień do minimum.
  3. Po ok. 7 min dodajemy do garnka brokuł i marchewkę. Jeśli woda się wygotowała, dolewamy trochę, żeby garnek cały czas był wypełniony parą.
  4. Zdejmujemy z ognia, kiedy ziemniaki są miękkie - brokuł i marchewka powinny dać się przekroić metalową łyżką, ale nie powinny się rozpadać.
  5. Na patelence przygotowujemy masalę: rozgrzewamy olej, wsypujemy kmin i asafetydę, a kiedy kmin się podpraży, dosypujemy kurkumę i garam masalę.
  6. Warzywa solimy, przelewamy do nich masalę i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
Udostępnij ten przepis
Powered byWP Ultimate Recipe