Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 kuchniajogi@interia.pl

ZIELONA SOCZEWICA z BAZYLIĄ

ZIELONA SOCZEWICA z BAZYLIĄ
Wydrukuj przepis
Moim zdaniem bazylia szczególnie pasuje do zielonej soczewicy. Nadaje jej lekkość i posmak lata.
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 40 minut
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 40 minut
ZIELONA SOCZEWICA z BAZYLIĄ
Wydrukuj przepis
Moim zdaniem bazylia szczególnie pasuje do zielonej soczewicy. Nadaje jej lekkość i posmak lata.
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 40 minut
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 40 minut
Składniki
Porcje: osoby
Sposób przygotowania
  1. Soczewicę płuczemy, zalewamy w rondelku wodą i stawiamy na ogniu.
  2. Po ok. 30-40 minutach powinna zrobić się miękka - ziarenka same się rozpadają, łatwo rozgnieść je w palcach. Wtedy wsypujemy bazylię, żeby trochę zmiękła i przygotowujemy masalę:
  3. Na patelence rozgrzewamy ghee i wsypujemy asafetydę. Kiedy już chwilę się podsmaży, dodajemy paprykę. Pachnącą masalę przelewamy do rondelka z soczewicą i szybko mieszamy.
  4. Solimy gotową potrawę i zdejmujemy z ognia.
Udostępnij ten przepis
Powered byWP Ultimate Recipe