Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

TWAROŻEK z BLUSZCZYKIEM KURDYBANKIEM

Print

TWAROŻEK z BLUSZCZYKIEM KURDYBANKIEM

Łąki i trawniki kryją prawdziwe kulinarne skarby. Przyprawiona bluszczykiem kurdybankiem kanapkowa pasta z białego sera jest po prostu pyszna.
Course Bez cukru, Bez glutenu, Dla dzieci, Dzika Kuchnia, Śniadanie, Wegetariańskie
Cuisine dzika, polska
Prep Time 10 minutes
Total Time 10 minutes
Servings 2 osoby

Ingredients

  • 250 g biały ser
  • 4-6 roślinek bluszczyk kurdybanek bez korzonków tylko łodyżki, listki i kwiatki
  • 1/4 łyżeczki sól
  • 2-4 łyżki kwaśna śmietana niekoniecznie

Instructions

  • Bluszczyk myjemy i siekamy drobniutko.
  • Twaróg rozdrabniamy dokładnie, np. widelcem.
  • Mieszamy wszystkie składniki – jeśli twarożek jest suchy, dodajemy śmietanę.

Notes

Bluszczyk kurdybanek ma mocny smak i aromat, więc przygotowywanie z niego całej potrawy – jak ze szpinaku – nie jest polecane. Natomiast wyśmienicie pasuje do potraw białkowych.