
SOCZEWICA wg PIĘCIU PRZEMIAN
Przepyszna soczewica o zrównoważonym smaku.
Servings 4 osoby
Ingredients
- 1 litr woda
- 1 szklanka zielona soczewica
- 2 łyżki olej może być ghee lub masło
- 1/2 łyżki sól
- 3 sztuki pomidory obrane ze skórki i pokrojone
- 1 garść zielona pietruszka do posypania na talerzu
- 3 ziarenka ziele angielskie
- majeranek
- kurkuma
- imbir
- ostra papryka
- bazylia
Instructions
- OGIEŃ: Gotujemy wodę.
- ZIEMIA: Wsypujemy soczewicę, dodajemy trochę oleju, ghee lub masła.
- METAL: Dodajemy przyprawy; pasują tutaj kurkuma, imbir, papryka ostra, ziele angielskie, bazylia.
- WODA: Solimy.
- DREWNO: Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory.
- OGIEŃ: Dodajemy majeranek.
- ZIEMIA: Posypujemy natką pietruszki.
Notes
Zielonej ani czerwonej soczewicy nie trzeba moczyć przed gotowaniem. Zielona gotuje się ok. 40 minut, a drobnej, czerwonej, zazwyczaj w zupełności wystarcza 20 minut.