Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

SOCZEWICA wg PIĘCIU PRZEMIAN

Print

SOCZEWICA wg PIĘCIU PRZEMIAN

Przepyszna soczewica o zrównoważonym smaku.
Course Danie główne
Cuisine Pięć Przemian
Cook Time 40 minutes
Total Time 40 minutes
Servings 4 osoby

Ingredients

  • 1 litr woda
  • 1 szklanka zielona soczewica
  • 2 łyżki olej może być ghee lub masło
  • 1/2 łyżki sól
  • 3 sztuki pomidory obrane ze skórki i pokrojone
  • 1 garść zielona pietruszka do posypania na talerzu
  • 3 ziarenka ziele angielskie
  • majeranek
  • kurkuma
  • imbir
  • ostra papryka
  • bazylia

Instructions

  • OGIEŃ: Gotujemy wodę.
  • ZIEMIA: Wsypujemy soczewicę, dodajemy trochę oleju, ghee lub masła.
  • METAL: Dodajemy przyprawy; pasują tutaj kurkuma, imbir, papryka ostra, ziele angielskie, bazylia.
  • WODA: Solimy.
  • DREWNO: Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory.
  • OGIEŃ: Dodajemy majeranek.
  • ZIEMIA: Posypujemy natką pietruszki.

Notes

Zielonej ani czerwonej soczewicy nie trzeba moczyć przed gotowaniem. Zielona gotuje się ok. 40 minut, a drobnej, czerwonej, zazwyczaj w zupełności wystarcza 20 minut.