Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

BAKŁAŻAN wg PIĘCIU PRZEMIAN

Print

BAKŁAŻAN wg PIĘCIU PRZEMIAN

Bakłażan najlepiej smakuje usmażony. Niestety, ma skłonności do nasiąkania olejem - dlatego dobrze komponuje się z kwaskowatymi, świeżymi pomidorami, które równoważą i dodają lekkości tłustej potrawie.
Course Danie główne
Cuisine Pięć Przemian
Prep Time 30 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 50 minutes
Servings 2 osoby

Ingredients

  • 1 szt bakłażan
  • 2 szt pomidory
  • 1 garść zielona pietruszka
  • 4 łyżki olej może być masło lub ghee
  • 1/2 łyżeczki sól
  • imbir
  • czarny pieprz
  • kurkuma

Instructions

  • ZIEMIA: W rondelku podgrzewamy masło, ghee albo olej. Wrzucamy obranego ze skórki i pokrojonego bakłażana. Kiedy się smaży, obieramy ze skórki pomidory.
  • METAL: Do bakłażana dodajemy imbir i czarny pieprz.
  • WODA: Solimy.
  • DREWNO: Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory.
  • OGIEŃ: Dodajemy kurkumę.
  • ZIEMIA: Posypujemy natką pietruszki.

Notes

Pomidory łatwiej obiera się ze skórki, jeśli przedtem sparzymy je wrzątkiem. Można też - nie przecinając skórki - oskrobać je tępą stroną noża. Wtedy skórka oddziela się od miąższu i również daje się łatwiej zdjąć.