Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

BOCZNIAKI a’la ŚLEDŹ w ŚMIETANIE

Print

BOCZNIAKI w ŚMIETANIE

Zasypane cebulą, zakwaszone i polane śmietaną, ugotowane z glonami boczniaki wcale nie smakują i nie wyglądają jak grzyby...
Course Bez cukru, Bez glutenu, Nie dla joginów, Przystawka, Wegetariańskie
Cuisine polska

Ingredients

  • 200 ml śmietana
  • 250 g boczniaki
  • 2 szt cebula
  • 0,5 szt cytryny tylko wyciśnięty sok
  • 1 szt ogórki kiszone
  • 3 łyżki ocet jabłkowy
  • 2 szt liść laurowy
  • 3 szt ziele angielskie
  • 0,5 szklanki woda
  • 1 łyżeczka glony wakame
  • sól
  • czarny pieprz
  • olej

Instructions

  • Grzyby kroimy na rozmiar śledzi ;-), skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy na 5 minut.
  • Cebulę i ogórka siekamy w kosteczkę.
  • W garnku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej. Boczniaki podsmażamy, po czym zalewamy wodą. Dodajemy glony, liście laurowe, ziele angielskie i cebulę.
  • Gotujemy ok. 20 minut, dolewamy ocet, solimy, pieprzymy. Dodajemy ogórka, odkładamy do wystudzenia.
  • Kiedy wystygną, mieszamy ze śmietaną. Odstawiamy na kilka godzin, żeby się "przegryzły".