
BOCZNIAKI w ŚMIETANIE
Zasypane cebulą, zakwaszone i polane śmietaną, ugotowane z glonami boczniaki wcale nie smakują i nie wyglądają jak grzyby...
Ingredients
- 200 ml śmietana
- 250 g boczniaki
- 2 szt cebula
- 0,5 szt cytryny tylko wyciśnięty sok
- 1 szt ogórki kiszone
- 3 łyżki ocet jabłkowy
- 2 szt liść laurowy
- 3 szt ziele angielskie
- 0,5 szklanki woda
- 1 łyżeczka glony wakame
- sól
- czarny pieprz
- olej
Instructions
- Grzyby kroimy na rozmiar śledzi ;-), skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy na 5 minut.
- Cebulę i ogórka siekamy w kosteczkę.
- W garnku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej. Boczniaki podsmażamy, po czym zalewamy wodą. Dodajemy glony, liście laurowe, ziele angielskie i cebulę.
- Gotujemy ok. 20 minut, dolewamy ocet, solimy, pieprzymy. Dodajemy ogórka, odkładamy do wystudzenia.
- Kiedy wystygną, mieszamy ze śmietaną. Odstawiamy na kilka godzin, żeby się "przegryzły".