Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

BROKUŁ z PAPRYKĄ

Print

BROKUŁ z PAPRYKĄ

Te warzywa szczególnie do siebie pasują i to nie tylko dzięki kontrastowi kolorów. Mają podobny czas gotowania, a w dodatku wyrazisty smak papryki równoważy łagodność brokuła.
Course Danie główne
Cuisine indyjska
Prep Time 30 minutes
Total Time 30 minutes
Servings 4 osoby

Ingredients

  • 1 szt brokuł
  • 2 szt papryka najlepiej czerwona
  • 6 łyżek olej
  • 0,5 łyżeczki asafetyda
  • 0,5 łyżeczki kurkuma
  • 0,5 łyżeczki ostra papryka
  • 1 łyżeczka słodka papryka
  • 0,5 łyżeczki czarny pieprz
  • sól

Instructions

  • Brokuł myjemy i dzielimy na różyczki. Jeśli chcemy wykorzystać również łodygę, trzeba grubo skroić skórkę razem z warstwą łyka, a następnie resztę pokroić w kostkę.
  • Paprykę myjemy i kroimy w grubą kostkę.
  • Oba warzywa gotujemy na parze (najlepiej w specjalnym naczyniu) przez ok. 20 minut. Powinny dać się przekroić metalową łyżką, ale nie rozpadać się.
  • Ugotowane warzywa wkładamy do jednego naczynia, solimy i na patelence przygotowujemy masalę: rozgrzewamy olej i wsypujemy asafetydę, a po chwili kurkumę oraz słodką i ostrą paprykę.
  • Wlewamy masalę do warzyw, mieszamy delikatnie, ale dokładnie - i gotowe.

Notes

Można te warzywa udusić razem w garnku pod przykrywką, wrzuciwszy je na masalę, ale gotowane na parze lepiej zachowują formę i kolory.