
BROKUŁ z PAPRYKĄ
Te warzywa szczególnie do siebie pasują i to nie tylko dzięki kontrastowi kolorów. Mają podobny czas gotowania, a w dodatku wyrazisty smak papryki równoważy łagodność brokuła.
Servings 4 osoby
Ingredients
- 1 szt brokuł
- 2 szt papryka najlepiej czerwona
- 6 łyżek olej
- 0,5 łyżeczki asafetyda
- 0,5 łyżeczki kurkuma
- 0,5 łyżeczki ostra papryka
- 1 łyżeczka słodka papryka
- 0,5 łyżeczki czarny pieprz
- sól
Instructions
- Brokuł myjemy i dzielimy na różyczki. Jeśli chcemy wykorzystać również łodygę, trzeba grubo skroić skórkę razem z warstwą łyka, a następnie resztę pokroić w kostkę.
- Paprykę myjemy i kroimy w grubą kostkę.
- Oba warzywa gotujemy na parze (najlepiej w specjalnym naczyniu) przez ok. 20 minut. Powinny dać się przekroić metalową łyżką, ale nie rozpadać się.
- Ugotowane warzywa wkładamy do jednego naczynia, solimy i na patelence przygotowujemy masalę: rozgrzewamy olej i wsypujemy asafetydę, a po chwili kurkumę oraz słodką i ostrą paprykę.
- Wlewamy masalę do warzyw, mieszamy delikatnie, ale dokładnie - i gotowe.
Notes
Można te warzywa udusić razem w garnku pod przykrywką, wrzuciwszy je na masalę, ale gotowane na parze lepiej zachowują formę i kolory.