
BUDYŃ WANILINOWY
Tak prosty do zrobienia, jak ten z torebki. Ale tutaj to my wybieramy cukier, no i jeśli gotujemy bezglutenowo - tutaj wiemy, co dodajemy do naszego budyniu.
Servings 5 porcji
Ingredients
- 1 l mleko
- 0,125 kg mąka ziemniaczana
- 0,125 kg cukier nierafinowany
- 2 op cukier wanilinowy po ok, 16 g
- 0,5 łyżeczki kurkuma
Instructions
- Odlewamy do garnuszka szklankę mleka, a resztę wstawiamy do gotowania.
- Do odlanego mleka dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz kurkumę i mieszamy dokładnie. Jeśli odstawimy je na kilka minut, mąka usiądzie się na dnie tworząc zwartą masę, która jednak da się znów łatwo rozmieszać.
- Kiedy reszta mleka się zagotuje, wsypujemy cukier i cukier wanilinowy i chwilę mieszamy, żeby się rozpuściły.
- Następnie do gotującego się mleka z cukrem dodajemy rozmieszaną w zimnym mleku mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszając znów doprowadzamy budyń do wrzenia, a następnie zdejmujemy z ognia.
- Niezależnie od tego, czy chcemy podać budyń na ciepło, czy na zimno, już teraz przekładamy go do salaterek.