Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

BUDYŃ WANILINOWY

Print

BUDYŃ WANILINOWY

Tak prosty do zrobienia, jak ten z torebki. Ale tutaj to my wybieramy cukier, no i jeśli gotujemy bezglutenowo - tutaj wiemy, co dodajemy do naszego budyniu.
Course Bez glutenu, Deser, Dla dzieci, Wegetariańskie
Cuisine polska
Prep Time 15 minutes
Total Time 15 minutes
Servings 5 porcji

Ingredients

  • 1 l mleko
  • 0,125 kg mąka ziemniaczana
  • 0,125 kg cukier nierafinowany
  • 2 op cukier wanilinowy po ok, 16 g
  • 0,5 łyżeczki kurkuma

Instructions

  • Odlewamy do garnuszka szklankę mleka, a resztę wstawiamy do gotowania.
  • Do odlanego mleka dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz kurkumę i mieszamy dokładnie. Jeśli odstawimy je na kilka minut, mąka usiądzie się na dnie tworząc zwartą masę, która jednak da się znów łatwo rozmieszać.
  • Kiedy reszta mleka się zagotuje, wsypujemy cukier i cukier wanilinowy i chwilę mieszamy, żeby się rozpuściły.
  • Następnie do gotującego się mleka z cukrem dodajemy rozmieszaną w zimnym mleku mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszając znów doprowadzamy budyń do wrzenia, a następnie zdejmujemy z ognia.
  • Niezależnie od tego, czy chcemy podać budyń na ciepło, czy na zimno, już teraz przekładamy go do salaterek.