Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

BURACZKI z PIEKARNIKA

Print

BURACZKI z PIEKARNIKA

Mniej tłuste, niż smażone, zachowują więcej mikroelementów, niż gotowane.
Course Danie główne
Cuisine polska
Prep Time 40 minutes
Total Time 40 minutes
Servings 4 osoby

Ingredients

  • 4 szt buraki spore
  • 1 łyżeczka czarny pieprz
  • 0,5 łyżeczki asafetyda
  • 1 łyżeczka sól
  • olej

Instructions

  • Buraki myjemy, obieramy i kroimy w grubą kostkę.
  • Oprószamy je przyprawami, lekko polewamy olejem i mieszamy, żeby wszystko równo rozprowadzić.
  • Rozkładamy je na blasze i pieczemy ok. 30 minut w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 180 stopni. (W zwykłym piekarniku może to trwać dłużej - jeśli widelec daje się łatwo wbić w kawałek buraka, możemy wyłączać piec.)

Notes

Do buraczków z piekarnika pasuje mnóstwo przypraw: curry, majeranek, bazylia. Wersja z pieprzem jest najbardziej uniwersalna.