
BURACZKOWE KOTLETY z SEZAMEM
Buraki uchodzą za warzywo potrzebujące długiej obróbki termicznej. Tutaj jednak nie musimy ich godzinami gotować, a w postaci cienkich kotlecików smażą się błyskawicznie.
Servings 16 szt
Ingredients
- 5 szt buraki
- 1,5 szklanki mąka grochowa
- 3 łyżeczki sól
- 0,5 szklanki sezam
- 0,5 łyżeczki kurkuma
- 0,5 łyżeczki czarny pieprz najlepiej grubo mielony
- olej do smażenia
Instructions
- Sezam prażymy na patelni do złotego koloru.
- Surowe buraki myjemy, oczkujemy i trzemy na grubej tarce jarzynowej.
- Dodajemy do buraków mąkę, sezam i przyprawy i wyrabiamy ciasto.
- Rozgrzewamy patelnię z olejem i smażymy. Można ciasto nakładać na patelnię łyżką, ale lepiej jest formować ręcznie placki ok. 8 cm średnicy i ok. 8 mm grubości.
- Kotleciki smażymy po obu stronach.