Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

BURACZKOWE KOTLETY z SEZAMEM

Print

BURACZKOWE KOTLETY z SEZAMEM

Buraki uchodzą za warzywo potrzebujące długiej obróbki termicznej. Tutaj jednak nie musimy ich godzinami gotować, a w postaci cienkich kotlecików smażą się błyskawicznie.
Course Przystawka
Cuisine inna
Prep Time 40 minutes
Total Time 40 minutes
Servings 16 szt

Ingredients

  • 5 szt buraki
  • 1,5 szklanki mąka grochowa
  • 3 łyżeczki sól
  • 0,5 szklanki sezam
  • 0,5 łyżeczki kurkuma
  • 0,5 łyżeczki czarny pieprz najlepiej grubo mielony
  • olej do smażenia

Instructions

  • Sezam prażymy na patelni do złotego koloru.
  • Surowe buraki myjemy, oczkujemy i trzemy na grubej tarce jarzynowej.
  • Dodajemy do buraków mąkę, sezam i przyprawy i wyrabiamy ciasto.
  • Rozgrzewamy patelnię z olejem i smażymy. Można ciasto nakładać na patelnię łyżką, ale lepiej jest formować ręcznie placki ok. 8 cm średnicy i ok. 8 mm grubości.
  • Kotleciki smażymy po obu stronach.