Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

CHUTNEY JABŁKOWO-BANANOWY z RODZYNKAMI

Print

CHUTNEY JABŁKOWO-BANANOWY z RODZYNKAMI

O każdej porze roku możemy przygotowywać różne chutneye. Jabłka i banany dostępne są przez całą zimę.
Course Przystawka
Cuisine indyjska
Prep Time 30 minutes
Total Time 30 minutes
Servings 4 osoby

Ingredients

  • 2 szt jablka
  • 2 szt banany dojrzałe
  • 1 garść rodzynki
  • 4 łyżki ghee może być olej
  • 1 łyżka świeży imbir lub 1 łyżeczka suszonego
  • 0,5 łyżeczki ostra papryka
  • 0,5 łyżeczki kurkuma
  • 1 łyżeczka cynamon
  • 4 łyżki cukier trzcinowy

Instructions

  • Owoce myjemy i obieramy (jabłka mogą zostać w skórkach, jeśli są ładne, ale bez ogryzków. Jabłka kroimy na ósemki, banany na plasterki.
  • Połowę ghee rozgrzewamy w rondelku i wrzucamy pokrojone owoce. Jeśli chcemy uniknąć rozgotowania jabłek, od razu dodajemy cukier. Jeśli chcemy zrobić mus, czekamy ze słodzeniem do końca gotowania.
  • Rodzynki przebieramy, płuczemy gorącą wodą i wsypujemy do rondelka, kiedy owoce puszczą już sok.
  • Imbir trzemy na tarce lub kroimy w drobniutką kosteczkę.
  • Kiedy jabłka dają się przekroić drewnianą łyżką, wsypujemy cukier (jeśli jeszcze go nie dodaliśmy), mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę.
  • W tym czasie przygotowujemy masalę: na pozostałym ghee smażymy utarty (lub pokrojony) imbir, aż odparuje z niego prawie cała woda (prawie przestanie skwierczeć). Wtedy wsypujemy paprykę, kurkumę i cynamon i smażymy, aż zaczną wyraziście i przyjemnie pachnieć.
  • Wlewamy masalę do chutneyu, mieszamy dokładnie, zdejmujemy go z ognia - i gotowe.

Notes

Tradycyjnie chutney podaje się do obiadu, ale na kanapkach również świetnie smakuje :-).