Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

CHUTNEY ŚLIWKOWY

Print

CHUTNEY ŚLIWKOWY

Chutney różni się od dżemu tym, że smażymy go na tłuszczu i z korzennymi przyprawami. Oczywiście przygotowanie większej liczby porcji zajmuje więcej czasu.
Course Deser, Przystawka
Cuisine indyjska
Prep Time 20 minutes
Total Time 20 minutes
Servings 2 osoby

Ingredients

  • 300 g śliwki najlepiej węgierki
  • 4 łyżki olej
  • 4 łyżki cukier trzcinowy
  • goździki mielone
  • cynamon
  • anyż
  • imbir
  • ostra papryka

Instructions

  • Śliwki kroimy na połówki lub na ćwiartki i wyjmujemy pestki.
  • W rondelku rozgrzewamy olej i przyrządzamy masalę: wsypujemy zmielone przyprawy i podsmażamy je lekko.
  • Do masali wrzucamy pokrojone śliwki i wszystko razem smażymy często mieszając, żeby uniknąć przypalenia.
  • Śliwki początkowo puszczą sok - trzeba smażyć je, aż odparuje. Wtedy wsypujemy cukier i smażymy jeszcze przez dłuższą chwilę, ciągle mieszając. Cukier wyciągnie z owoców jeszcze trochę soku - smażenie kończymy, kiedy cukier jest całkiem rozpuszczony, a reszta soku zmieni się w gęsty sosik.