Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

Ciasteczka gryczane

ciasteczka gryczane
Print

Bezglutenowe ciasteczka gryczane

Wyśmienite półkruche bezglutenowe ciasteczka gryczane, którym trudno się oprzeć.
Course Bez glutenu, Deser, Wegańskie, Wegetariańskie
Cuisine inna, polska
Prep Time 25 minutes
Total Time 25 minutes
Servings 25 sztuk

Ingredients

  • 1 szkl. rodzynki
  • woda gorąca do namoczenia rodzynek
  • 1 szkl. mąka gryczana
  • 0,5 szkl. skrobia ziemniaczana lub z tapioki
  • 0,5 szkl. cukier brązowy
  • 8 g cukier wanilinowy albo chociaż połowa tego 🙂
  • 0,5 łyżeczki soda oczyszczona
  • 100 g masło lub 2/3 tej ilości oleju kokosowego
  • 0,5 szkl. woda
  • masło lub inny tłuszcz do nasmarowania blaszki

Instructions

  • Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na bok.
  • Blaszkę, na której będziemy piekli ciasteczka, smarujemy tłuszczem. Włączamy piekarnik, żeby był gorący, kiedy wyrobimy ciasto.
  • W misce mieszamy mąkę gryczaną ze skrobią ziemniaczaną (bo ciasteczka z samej mąki gryczane są suche i bardzo się kruszą), cukrem, cukrem wanilinowym i sodą.
  • Masło - najlepiej o temperaturze pokojowej - mieszamy z proszkami jak tylko się da najlepiej. Efektem wciąż jeszcze nie będzie ciasto.
  • Na sitku odcedzamy rodzynki i dodajemy je do mąki z masłem. Dodajemy wodę i wszystko dokłądnie mieszamy.
  • Ciasto jest niezbyt gęste, ale powinno udać się formować placuszki. Jeśli jest za rzadkie, można dodać trochę mąki gryczanej, ale jeśli na tym etapie ciasto będzie zbyt sztywne, po upieczeniu ciasteczka będą zbyt twarde. mokrymi rękami (żeby ciasto się do nich nie leiło) układamy placuszki na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Zostawiamy spore odstępy, bo po wstawieniu do piekarnika ciasto może się jeszcze rozpłynąć i zlać w jedno duże ciastko.
  • Blaszkę wkłdamy do gorącego piekarnika na 15 minut. Wyjmujemy, kiedy ciasteczka wyglądają apetycznie.