Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

CIASTO BAKALIOWE

Print

CIASTO BAKALIOWE

Course Deser
Cuisine polska

Ingredients

  • 4 szklanki mąka pszenna biała
  • 2 szklanki mąka pszenna razowa
  • 2 szklanki cukier nierafinowany
  • 1 łyżka soda
  • 1/2 szklanki orzechy włoskie
  • 1/2 szklanki daktyle
  • 1/2 szklanki żurawina suszona
  • 1/2 szklanki wiórki kokosowe
  • 2 łyżeczki cynamon mielony
  • 1 łyżeczka goździki mielone
  • 1 szklanka olej
  • 1,5 szklanki woda
  • 2 szklanki jogurt naturalny
  • masło do wysmarowania foremki

Instructions

  • Orzechy płuczemy i przebieramy odrzucając fragmenty łupin. Siekamy na niezbyt małe kawałki.
  • Daktyle płuczemy i kroimy na 3-4 części.
  • Żurawinę tylko płuczemy :-).
  • Foremkę smarujemy masłem.
  • W misce mieszamy suche składniki i bakalie.
  • Dodajemy olej i wodę i znów mieszamy.
  • Na koniec dodajemy jogurt - i ponownie dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstszą niż naleśnikowe, ale powinno spływać z rąk przez rozstawione palce.
  • Od razu przekładamy ciasto do foremki i wstawiamy do piekarnika.
  • Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze ok. 200 stopni Celsjusza. Kiedy jest już rumiane i odstaje trochę od foremki, prawdopodobnie jest już gotowe :-).