Lubię warzywa w pomidorach, ale czasem po prostu nie mam ochoty na nic kwaskowego. Ciecierzyca sama w sobie ma ciepłą, słodką energię. Z liśćmi curry i dedykowaną dla niej chana masalą jest rozgrzewająca i aromatyczna. A jeszcze z dodatkiem mleka kokosowego – to prawdziwy balsam dla podniebienia.

CIECIERZYCA w MLEKU KOKOSOWYM
To wersja błyskawiczna - z ciecierzycą ze słoika :-). Dlatego bardzo szybka.
Servings 2 porcje
Ingredients
- 400 g ciecierzyca ok 270 g po odsączeniu
- 100 ml śmietanka kokosowa
- 3 łyżki olej
- 6 szt liść curry
- 0,5 łyżeczki Chana Masala
- 0,5 łyżeczki kurkuma
- 0,5 łyżeczki sól
Instructions
- Do garnka wrzucamy niezbyt dokładnie odsączoną ciecierzycę. Pozwalamy się jej zagotować.
- Dodajemy mleko kokosowe i zdejmujemy ciecierzycę z ognia.
- Na małej patelence lub w rondelku rozgrzewamy olej i smażymy masalę: najpierw dajemy liście curry, a kiedy się podsmażą, dodajemy kurkumę i chana masalę, mieszamy i szybko wlewamy do gorącej ciecierzycy.
- Wszystko razem mieszamy - i danie gotowe. Proste, szybkie i wstrząsająco smaczne :-).
Notes
Jeśli wolisz użyć suchej ciecierzycy, a nie gotowej ze słoika, należałoby namoczyć ją na noc, a potem gotować minimum 40 minut, a może dłużej. Potem przejść do drugiego kroku przepisu.
Liście curry są inne niż laurowe: nie tak twarde i łykowate. Dlatego nie musimy wyjmować ich z jedzenia, dają się spokojnie pogryźć i zjeść razem z potrawą :-).
Jeśli masz wątpliwości, po co i jak smażyć masalę, zerknij tutaj, do naszych podpowiedzi.