Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

CIECIERZYCA w MLEKU KOKOSOWYM

Lubię warzywa w pomidorach, ale czasem po prostu nie mam ochoty na nic kwaskowego. Ciecierzyca sama w sobie ma ciepłą, słodką energię. Z liśćmi curry i dedykowaną dla niej chana masalą jest rozgrzewająca i aromatyczna. A jeszcze z dodatkiem mleka kokosowego – to prawdziwy balsam dla podniebienia.

ciecierzyca w mleku kokosowym
Print

CIECIERZYCA w MLEKU KOKOSOWYM

To wersja błyskawiczna - z ciecierzycą ze słoika :-). Dlatego bardzo szybka.
Course Bez cukru, Bez glutenu, Danie główne, Wegańskie
Cuisine indyjska
Prep Time 15 minutes
Total Time 15 minutes
Servings 2 porcje

Ingredients

  • 400 g ciecierzyca ok 270 g po odsączeniu
  • 100 ml śmietanka kokosowa
  • 3 łyżki olej
  • 6 szt liść curry
  • 0,5 łyżeczki Chana Masala
  • 0,5 łyżeczki kurkuma
  • 0,5 łyżeczki sól

Instructions

  • Do garnka wrzucamy niezbyt dokładnie odsączoną ciecierzycę. Pozwalamy się jej zagotować.
  • Dodajemy mleko kokosowe i zdejmujemy ciecierzycę z ognia.
  • Na małej patelence lub w rondelku rozgrzewamy olej i smażymy masalę: najpierw dajemy liście curry, a kiedy się podsmażą, dodajemy kurkumę i chana masalę, mieszamy i szybko wlewamy do gorącej ciecierzycy.
  • Wszystko razem mieszamy - i danie gotowe. Proste, szybkie i wstrząsająco smaczne :-).

Notes

Jeśli wolisz użyć suchej ciecierzycy, a nie gotowej ze słoika, należałoby namoczyć ją na noc, a potem gotować minimum 40 minut, a może dłużej. Potem przejść do drugiego kroku przepisu.
 
Liście curry są inne niż laurowe: nie tak twarde i łykowate. Dlatego nie musimy wyjmować ich z jedzenia, dają się spokojnie pogryźć i zjeść razem z potrawą :-).
 
Jeśli masz wątpliwości, po co i jak smażyć masalę, zerknij tutaj, do naszych podpowiedzi.