Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

CIECIERZYCA z CUKINIĄ

Ciecierzyca z cukinią to jedno z moich ulubionych dań. Można je przyprawiać w różnych stylach – dzisiaj propozycja po indyjsku, pikantna.

Inne przepisy na obiad z ciecierzycy?
Tutaj na ciecierzycę ze szpinakiem.
Tutaj na ciecierzycę w mleku kokosowym.

Nie wiesz, co to jest masala?
Zerknij tutaj i dowiedz się, jak i po co smażyć przyprawy.

ciecierzyca z cukinią
Print

CIECIERZYCA z CUKINIĄ

Aromatyczna i pożywna, dobrze przyprawiona ciecierzyca z cukinią smakuje fantastycznie i trawi się bez wysiłku.
Course Bez cukru, Bez glutenu, Danie główne, Wegańskie
Cuisine indyjska, polska
Cook Time 1 hour
Total Time 1 hour
Servings 5 porcji

Ingredients

  • 250 g ciecierzyca sucha
  • 2 szt cukinia wielkości jak ze sklepu
  • woda
  • 5 łyżek olej
  • 1 łyżeczka Chana Masala
  • 0,5 łyżeczki kurkuma
  • 1 łyżka methi
  • 2 łyżeczki sól
  • 2 łyżki mąka grochowa w razie potrzeby

Instructions

  • Ciecierzycę moczymy na przynajmniej 6 godzin w dużej ilości wody. Docelowo powinna zwiększyć swoją objętość około trzykrotnie.
  • Odlewamy z namoczonej ciecierzycy wodę, wlewamy nową i wstawiamy do gotowania. W zależności od wielu czynników, ciecierzyca może się gotować od 40 nawet do 70 minut. Dobra wiadomość jest taka, że (jeśli tylko nie wygotuje się cała woda i ziarenka się nie przypalą) trudno ją przegotować - nie ma skłonności do rozpadania się na papkę. Lepiej więc zostawić sobie więcej czasu na jej gotowanie.
  • Zbieramy i wyrzucamy pojawiającą się na powierzchni wody pianę. Gotujemy zaglądając od czasu do czasu, czy woda się nie wygotowała.
  • Kiedy możemy już bez wysiłku rozgnieść ugotowane ziarenko ciecierzycy w palcach, myjemy cukinię i kroimy ją w grubą kostkę. W przeciwieństwie do ciecierzycy, cukinię jest bardzo łatwo rozgotować na mus, więc jeśli chcemy mieć ją w kawałkach, trzeba pokroić grubo i gotować krótko.
  • Na tym etapie wody w ciecierzycy nie powinno być już dużo. Dodajemy pokrojoną cukinię i dusimy pod przykrywką ok. 10 minut.
  • Kiedy cukinia daje się przekroić metalową łyżką, zdejmujemy garnek z ognia. Sprawdzamy, ile zostało wody - jeśli naszym zdaniem zbyt dużo, zagęścimy ją mąką grochową, żeby powstał sosik.
  • Na patelence lub w rondelku rozgrzewamy olej. Jeśli jest taka potrzeba, mieszając podsmażamy na nim mąkę grochową, a następnie dodajemy kurkumę, chana masalę i liść kozieradki (methi). Smażymy jeszcze chwilkę, po czym przelewamy do garnka z ciecierzycą i cukinią.
  • Solimy i mieszamy wszystko razem. Mniam.

Notes

Podsmażenie mąki pomaga nam ją rozmieszać bez grudek. No i sprawia, że nie jest surowa. Jeśli nie chcesz smażyć mąki, rozmieszaj ją w niewielkiej ilości zimnej wody i dodaj do potrawy na 2-3 minuty przed końcem gotowania.