Ciecierzyca z cukinią to jedno z moich ulubionych dań. Można je przyprawiać w różnych stylach – dzisiaj propozycja po indyjsku, pikantna.
Inne przepisy na obiad z ciecierzycy?
Tutaj na ciecierzycę ze szpinakiem.
Tutaj na ciecierzycę w mleku kokosowym.
Nie wiesz, co to jest masala?
Zerknij tutaj i dowiedz się, jak i po co smażyć przyprawy.

CIECIERZYCA z CUKINIĄ
Aromatyczna i pożywna, dobrze przyprawiona ciecierzyca z cukinią smakuje fantastycznie i trawi się bez wysiłku.
Servings 5 porcji
Ingredients
- 250 g ciecierzyca sucha
- 2 szt cukinia wielkości jak ze sklepu
- woda
- 5 łyżek olej
- 1 łyżeczka Chana Masala
- 0,5 łyżeczki kurkuma
- 1 łyżka methi
- 2 łyżeczki sól
- 2 łyżki mąka grochowa w razie potrzeby
Instructions
- Ciecierzycę moczymy na przynajmniej 6 godzin w dużej ilości wody. Docelowo powinna zwiększyć swoją objętość około trzykrotnie.
- Odlewamy z namoczonej ciecierzycy wodę, wlewamy nową i wstawiamy do gotowania. W zależności od wielu czynników, ciecierzyca może się gotować od 40 nawet do 70 minut. Dobra wiadomość jest taka, że (jeśli tylko nie wygotuje się cała woda i ziarenka się nie przypalą) trudno ją przegotować - nie ma skłonności do rozpadania się na papkę. Lepiej więc zostawić sobie więcej czasu na jej gotowanie.
- Zbieramy i wyrzucamy pojawiającą się na powierzchni wody pianę. Gotujemy zaglądając od czasu do czasu, czy woda się nie wygotowała.
- Kiedy możemy już bez wysiłku rozgnieść ugotowane ziarenko ciecierzycy w palcach, myjemy cukinię i kroimy ją w grubą kostkę. W przeciwieństwie do ciecierzycy, cukinię jest bardzo łatwo rozgotować na mus, więc jeśli chcemy mieć ją w kawałkach, trzeba pokroić grubo i gotować krótko.
- Na tym etapie wody w ciecierzycy nie powinno być już dużo. Dodajemy pokrojoną cukinię i dusimy pod przykrywką ok. 10 minut.
- Kiedy cukinia daje się przekroić metalową łyżką, zdejmujemy garnek z ognia. Sprawdzamy, ile zostało wody - jeśli naszym zdaniem zbyt dużo, zagęścimy ją mąką grochową, żeby powstał sosik.
- Na patelence lub w rondelku rozgrzewamy olej. Jeśli jest taka potrzeba, mieszając podsmażamy na nim mąkę grochową, a następnie dodajemy kurkumę, chana masalę i liść kozieradki (methi). Smażymy jeszcze chwilkę, po czym przelewamy do garnka z ciecierzycą i cukinią.
- Solimy i mieszamy wszystko razem. Mniam.
Notes
Podsmażenie mąki pomaga nam ją rozmieszać bez grudek. No i sprawia, że nie jest surowa. Jeśli nie chcesz smażyć mąki, rozmieszaj ją w niewielkiej ilości zimnej wody i dodaj do potrawy na 2-3 minuty przed końcem gotowania.