Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

CIECIERZYCA ze SZPINAKIEM

Print

CIECIERZYCA ze SZPINAKIEM

Najlepsza oczywiście ze świeżym szpinakiem, jednak poza sezonem można użyć mrożonego.
Course Bez cukru, Bez glutenu, Danie główne, Wegańskie
Cuisine indyjska
Prep Time 40 minutes
Total Time 40 minutes
Servings 2 osoby

Ingredients

  • 0,5 szklanki ciecierzyca
  • 1 litr woda
  • 4 garście szpinak
  • 4 łyżki olej
  • 0,5 łyżeczki asafetyda
  • 0,5 łyżeczki kurkuma
  • 0,5 łyżeczki ostra papryka
  • 0,5 łyżeczki słodka papryka
  • 0,5 łyżeczki czarny pieprz
  • 1 łyżeczka sól

Instructions

  • Ciecierzycę namaczamy na noc, a przynajmniej na 6 godzin. Powinna zwiększyć swoją objętość przynajmniej 3 razy.
  • Namoczoną ciecierzycę wstawiamy do gotowania. Pilnujemy, żeby nie kipiała. Kiedy się zagotuje, zmniejszamy ogień do minimum i sukcesywnie wyrzucamy pojawiającą się pianę.
  • Kiedy jest już całkiem miękka, dokładamy do garnka szpinak, a następnie przygotowujemy masalę.
  • Na patelence rozgrzewamy ghee. Wsypujemy asafetydę, a po chwili kurkumę i ostrą oraz słodką paprykę. Smażymy jeszcze chwilę i wlewamy masalę do ciecierzycy, mieszając szybko,żeby aromat nie uciekł w powietrze.
  • Na koniec solimy i posypujemy pieprzem.

Notes

Jeśli ciecierzyca moczy się za krótko, woda może nie dotrzeć do wnętrza nasion. Wtedy po ugotowaniu zostaje w środku twardy groszek, nawet jeśli na zewnątrz ziarenko już się rozpada.