
CIECIERZYCA ze SZPINAKIEM
Najlepsza oczywiście ze świeżym szpinakiem, jednak poza sezonem można użyć mrożonego.
Servings 2 osoby
Ingredients
- 0,5 szklanki ciecierzyca
- 1 litr woda
- 4 garście szpinak
- 4 łyżki olej
- 0,5 łyżeczki asafetyda
- 0,5 łyżeczki kurkuma
- 0,5 łyżeczki ostra papryka
- 0,5 łyżeczki słodka papryka
- 0,5 łyżeczki czarny pieprz
- 1 łyżeczka sól
Instructions
- Ciecierzycę namaczamy na noc, a przynajmniej na 6 godzin. Powinna zwiększyć swoją objętość przynajmniej 3 razy.
- Namoczoną ciecierzycę wstawiamy do gotowania. Pilnujemy, żeby nie kipiała. Kiedy się zagotuje, zmniejszamy ogień do minimum i sukcesywnie wyrzucamy pojawiającą się pianę.
- Kiedy jest już całkiem miękka, dokładamy do garnka szpinak, a następnie przygotowujemy masalę.
- Na patelence rozgrzewamy ghee. Wsypujemy asafetydę, a po chwili kurkumę i ostrą oraz słodką paprykę. Smażymy jeszcze chwilę i wlewamy masalę do ciecierzycy, mieszając szybko,żeby aromat nie uciekł w powietrze.
- Na koniec solimy i posypujemy pieprzem.
Notes
Jeśli ciecierzyca moczy się za krótko, woda może nie dotrzeć do wnętrza nasion. Wtedy po ugotowaniu zostaje w środku twardy groszek, nawet jeśli na zewnątrz ziarenko już się rozpada.