Cukinia sama w sobie jest świetna, ale cukinia z kiełkami zyskuje nowe smaki, zdrowie i ciekawą teksturę.
Kiełki wracają jak bumerang – kiedy raz zaczniesz, będzie Ci trudno z nich zrezygnować ;-).

CUKINIA z KIEŁKAMI RZODKIEWKI
Cukinia w pomidorach to niemal klasyka, ale z kiełkami każda potrawa obiadowa może tylko zyskać :-).
Servings 2 osoby
Ingredients
- 2 szt cukinia nieduża, jak ze sklepu 😉
- 300 g przecier pomidorowy
- 1 garść kiełki rzodkiewki
- 3 łyżki olej
- 0,5 łyżeczki kurkuma
- 0,5 łyżeczki Sambhar Masala
- 1 łyżeczka methi
- 1 łyżeczka sól
Instructions
- Cukinię myjemy i kroimy w grubą kostkę.
- W rondelku rozgrzewamy olej, dodajemy cukinię i dusimy pod przykryciem.
- Kiedy cukinia robi się już szklista, ale jeszcze się nie rozpada, dodajemy przyprawy i przecier pomidorowy. Mieszamy i pozwalamy się potrawie jeszcze raz zagotować.
- Na sam koniec dodajemy kiełki i od razu podajemy. Jeśli nie zamierzasz jeść od razu, kiełki lepiej dodać tuż przed jedzeniem :-).