Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

CUKINIA z KIEŁKAMI RZODKIEWKI

Cukinia sama w sobie jest świetna, ale cukinia z kiełkami zyskuje nowe smaki, zdrowie i ciekawą teksturę.
Kiełki wracają jak bumerang – kiedy raz zaczniesz, będzie Ci trudno z nich zrezygnować ;-).

.
cukinia z kiełkami
Print

CUKINIA z KIEŁKAMI RZODKIEWKI

Cukinia w pomidorach to niemal klasyka, ale z kiełkami każda potrawa obiadowa może tylko zyskać :-).
Course Bez cukru, Bez glutenu, Danie główne, Wegańskie
Cuisine indyjska, polska
Prep Time 20 minutes
Total Time 20 minutes
Servings 2 osoby

Ingredients

  • 2 szt cukinia nieduża, jak ze sklepu 😉
  • 300 g przecier pomidorowy
  • 1 garść kiełki rzodkiewki
  • 3 łyżki olej
  • 0,5 łyżeczki kurkuma
  • 0,5 łyżeczki Sambhar Masala
  • 1 łyżeczka methi
  • 1 łyżeczka sól

Instructions

  • Cukinię myjemy i kroimy w grubą kostkę.
  • W rondelku rozgrzewamy olej, dodajemy cukinię i dusimy pod przykryciem.
  • Kiedy cukinia robi się już szklista, ale jeszcze się nie rozpada, dodajemy przyprawy i przecier pomidorowy. Mieszamy i pozwalamy się potrawie jeszcze raz zagotować.
  • Na sam koniec dodajemy kiełki i od razu podajemy. Jeśli nie zamierzasz jeść od razu, kiełki lepiej dodać tuż przed jedzeniem :-).