Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

CZAPATI – indyjskie pieczywo

Print

CZAPATI - indyjskie pieczywo

W Indiach przygotowywane ze specjalnej mąki chapatowej zwanej Atta. W Polsce możemy użyć przesianej razowej, albo zmieszać białą mąkę z otrębami.
Course Dodatek
Cuisine indyjska
Servings 15 szt

Ingredients

  • 1,5 szklanki mąka pszenna
  • 0,5 szklanki otręby
  • 0,5 łyżeczki sól
  • 0,75 szklanki woda
  • masło do posmarowania

Instructions

  • Mąkę, otręby i sól mieszamy w misce i stopniowo dolewamy letnią wodę, aż powstanie miękkie, elastyczne ciasto (jak na pierogi).
  • Wyrabiamy je, aż stanie się gładkie i jędrne. Wtedy wkładamy do woreczka foliowego, żeby nie obeschło i zostawiamy spokoju na jakiś czas - od 30 minut do 2 godzin.
  • Po tym czasie lepimy z ciasta wałek i dzielimy je na 15 kawałków. Z każdego kawałka lepimy kulkę, rozpłaszczamy i podsypując mąką wałkujemy na placek grubości ok. 2 mm i średnicy ok. 14 cm.
  • W tym czasie rozgrzewamy ciężką patelnię z grubym dnem. Na niej kolejno kładziemy placki.
  • Kiedy na powierzchni placka pojawią się małe, białe pęcherzyki, pora go odwrócić.
  • Po jakimś czasie placek zaczyna się miejscami lekko nadymać. Wtedy chwytamy go delikatnie metalowymi szczypcami i przenosimy bezpośrednio nad ogień. Podpiekamy go tak ostrożnie przez kilka sekund z każdej strony, uważając, żeby się nie przypalił. Idealny chapati jest nadęty jak balonik :-).
  • Spłaszczamy go i smarujemy masłem. Kolejne układamy jeden na drugim. Podajemy od razu, albo przykrywamy, żeby nie ostygły i nie obeschły.

Notes

Jeśli nie mamy w kuchni odpornych na ogień szczypiec lub przygotowujemy chapati na kuchni elektrycznej, dociskamy placki do patelni miękką ściereczką,aż zaczną się nadymać.