CZAPATI - indyjskie pieczywo
W Indiach przygotowywane ze specjalnej mąki chapatowej zwanej Atta. W Polsce możemy użyć przesianej razowej, albo zmieszać białą mąkę z otrębami.
Servings 15 szt
Ingredients
- 1,5 szklanki mąka pszenna
- 0,5 szklanki otręby
- 0,5 łyżeczki sól
- 0,75 szklanki woda
- masło do posmarowania
Instructions
- Mąkę, otręby i sól mieszamy w misce i stopniowo dolewamy letnią wodę, aż powstanie miękkie, elastyczne ciasto (jak na pierogi).
- Wyrabiamy je, aż stanie się gładkie i jędrne. Wtedy wkładamy do woreczka foliowego, żeby nie obeschło i zostawiamy spokoju na jakiś czas - od 30 minut do 2 godzin.
- Po tym czasie lepimy z ciasta wałek i dzielimy je na 15 kawałków. Z każdego kawałka lepimy kulkę, rozpłaszczamy i podsypując mąką wałkujemy na placek grubości ok. 2 mm i średnicy ok. 14 cm.
- W tym czasie rozgrzewamy ciężką patelnię z grubym dnem. Na niej kolejno kładziemy placki.
- Kiedy na powierzchni placka pojawią się małe, białe pęcherzyki, pora go odwrócić.
- Po jakimś czasie placek zaczyna się miejscami lekko nadymać. Wtedy chwytamy go delikatnie metalowymi szczypcami i przenosimy bezpośrednio nad ogień. Podpiekamy go tak ostrożnie przez kilka sekund z każdej strony, uważając, żeby się nie przypalił. Idealny chapati jest nadęty jak balonik :-).
- Spłaszczamy go i smarujemy masłem. Kolejne układamy jeden na drugim. Podajemy od razu, albo przykrywamy, żeby nie ostygły i nie obeschły.
Notes
Jeśli nie mamy w kuchni odpornych na ogień szczypiec lub przygotowujemy chapati na kuchni elektrycznej, dociskamy placki do patelni miękką ściereczką,aż zaczną się nadymać.